İsrail Gazze’de kasıtlı olarak evleri hedef aldı

İsrail Gazze’de kasıtlı olarak evleri hedef aldı

İsrail’in geçen yaz gerçekleştirdiği Gazze saldırılarında işlediği savaş suçlarını inceleyen İsrailli insan hakları örgütü B’Tselem, yüzlerce Filistinli sivilin hayatını kaybettiği hava saldırılarında evlerin ‘özellikle’ hedef alındığını belirtti.

İsrail ablukası altındaki Gazze’de gerçekleştirilen 70 hava saldırısını mercek altına alan örgüt, sivil ölümlerinin yüzde 70’in üzerine çıkmasından doğrudan İsrailli yetkililerin sorumlu olduğunu savundu. El Cezire İngilizcenin haberine göre, geçen yılki saldırıların ayırıcı özelliğinin, sakinleri içindeyken yerleşim yerlerinin hava saldırılarıyla yıkılması olduğu belirtilen B’Tselem raporunda, yüksek sivil ölümlerinin arkasında düşük seviyeli askerlerin kararlarının değil, izlenen politikanın olduğunda şüphe bulunmadığı ifade edildi. İsrail’in 50 gün süren Gazze saldırılarında yaklaşık 2 bin 200 Filistinli hayatını kaybetmişti.

İsrail ordusu, bir açıklama yaparak B’Tselem’in iddialarını yalanladı ve sivil yerleşim yerlerinden İsrail’e derme çatma füzeler fırlatan Hamas’ın sivil ölümlerinin gerçek sorumlusu olduğuna dair retoriğini tekrarladı. Ancak İsrailli insan hakları örgütü, suçu Hamas’a yükleyen ordu söylemini de eleştirerek Hamas’ın uluslararası hukuka aykırı davranmış olmasının yaşanan sivil katliamını haklı çıkarmadığını vurguladı. B’Tselem’in araştırma grubunun başkanı Yael Stein, ordunun, hava saldırılarında kaç sivilin ölebileceğini bilemeyeceği savunmasının da geçersiz olduğunu belirterek “İlk ya da ikinci gün bilemeyebilirdiniz. Ama onuncu ya da yirminci gün kaç sivilin öldüğünü gördükten sonra bu saldırılar hiç yapılmamalıydı.” diye konuştu. Filistin yönetiminin bu ayın başlarında Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne (UCM) üyelik başvurusu yapmasının ardından UCM Başsavcısı Fatou Bensouda’nın geçen yaz gerçekleşen İsrail operasyonunda işlenen savaş suçları için soruşturma başlatmak üzere harekete geçtiği bildirilmişti. Yıkılan 20 bin konutun yanı sıra Gazze’nin elektrik santrali ve tüm altyapısı da 50 gün süren saldırılar boyunca büyük zarar gördü.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.