İsrail Filistin’e karşı kara harekatı başlatıyor

İsrail Filistin’e karşı kara harekatı başlatıyor

İsrail, barış ayı Ramazan’da Gazze’ye yönelik uzun soluklu bir askerî operasyon başlattı. Dün bölgede 100 kadar hedef vuruldu, 3’ü çocuk en az 16 Filistinli hayatını kaybetti. İsrail ordusunun 40 bin yedek askeri göreve çağırması ise 1400 Filistinlinin öldüğü 2008’deki gibi kanlı bir kara harekâtına yönelik adım olarak değerlendiriliyor.

Son haftalarda Gazze Şeridi’ne yönelik birçok saldırı düzenleyen İsrail, Hamas’ın kontrolündeki bölgeye dün itibarıyla kapsamlı bir operasyon başlattı. Gazze’den fırlatılan el yapımı roketlere karşı “Koruyucu Eşik Operasyonu” başlattığını duyuran İsrail ordusu, hava saldırılarını artırarak dün gece yarısından sonra bölgede 100 kadar hedefi vurdu. Havadan jetlerle, denizden savaş gemileriyle gerçekleştirilen yoğun bombardımanda roket rampaları, Hamas’ın eğitim tesisleri ve komuta merkezinin yanı sıra meskun mahallerdeki bazı evler ve bölgenin altyapısı hedef alındı. Üçü çocuk en az 16 Filistinli hayatını kaybetti. Aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 70 civarında kişi yaralandı. Gazze ardı ardına düşen bombalarla sarsılırken, bölgede can pazarı yaşandı. Gün boyunca hastaneye yaralı taşıyan ambulansların siren sesleri kesilmedi. Neler yaşandığının farkında olmayan Filistinli çocuklar ağladı. Han Yunus ve Refah şehirlerinde de benzer manzaralar vardı. En fazla can kaybı ise Gazze Şeridi’nin güneyindeki Han Yunus’ta oldu. İsrail’in vurma tehdidinde bulunduğu Hamas üyesine ait bir evin çatısına çok sayıda Filistinlinin canlı kalkan olarak çıktığı, buna rağmen evin bombalanması sonucu en az 7 kişinin öldüğü, 25 kişinin de yaralandığı bildirildi.

Gazze sınırına yığınak yapan İsrail ordusu, 40 bin civarında yedek askeri de göreve çağırdı. Beerşeva, Aşdod ve Aşkelon gibi Hamas roketlerinin menzilindeki güney şehirleri alarma geçirildi. Sınıra 40 kilometrede menzildeki bölgelerde halkın, gerekli olmadıkça dışarı çıkmamaları ve sığınaklara yakın kalmaları istendi. Yaz kampları ve okulları kapatıldı. Bu adımlar, Gazze’ye kara operasyonu hazırlığı şeklinde değerlendiriliyor. İsrail, 27 Aralık 2008’de roket saldırılarını durdurma gerekçesiyle Gazze’ye girmiş, 22 gün süren ‘Dökme Kurşun Operasyonu’nda 347’si çocuk 1393 Filistinli hayatını kaybetmişti. Nüfusunun yüzde 80’i yardımlarla yaşayan 1,5 milyonluk Gazze Şeridi’nin alt ve üstyapısı yerle bir edilmişti.

Operasyonla ilgili bilgi veren İsrail Savunma Bakanı Moşe Yaalon, “Hamas’a karşı birkaç gün içinde son bulmayacak bir savaşa hazırlanıyoruz. İsrail kasabalarına roket fırlatılmasına müsaade etmeyeceğiz ve elimizdeki tüm araçlarla Hamas’ı vurmak için operasyonları genişletmeye hazırlanıyoruz.” diyerek uzun sürecek bir çatışmanın sinyalini verdi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun da hükümetteki koalisyon ortaklarına, “kara harekatı dahil tüm seçenekler masada” dediği ifade edildi. İsrail ordu sözcüsü Yarbay Peter Lerner, operasyonun şiddetini kademeli olarak artıracaklarını açıkladı. Hamas ise İsrail’in saldırılarına “deprem” etkisi meydana getirecek bir karşılık verileceği tehdidinde bulundu. Roket saldırılarıyla misillemede bulunulurken bunlardan bazıları Hayfa, Kudüs ile başkent Tel Aviv’e kadar ulaştı. Gazze’den İsrail’e son iki günde 120’den fazla roket fırlatıldı. Bunlardan bir kısmı havada imha edildi, kalanları da açık alanlara düştü. Dün denizden İsrail’e geçmeye çalışan beş Hamas mensubu ise İsrail askerleri tarafından vuruldu.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, tüm taraflara itidal çağrısı yaparken Türkiye, bir yazılı açıklama yaparak İsrail’den saldırıları derhal durdurmasını istedi. Mısır da ateşkes için devreye girdi. ABD ise, “İsrail’in kendini savunma hakkı var.” diyerek operasyona destek verdi. Aralık 2012’den bu yana en sıcak günlerin yaşandığı İsrail-Filistin hattında tansiyon, geçen ay Batı Şeria’da üç İsrailli öğrencinin kaçırılarak öldürülmesi, buna misilleme olarak bir Filistinli gencin yakılarak katledilmesi üzerine yükselmişti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.