İsrail, bayramda bile vurmaya devam edecek

İsrail, bayramda bile vurmaya devam edecek

İsrail, çoğu sivil 750’den fazla Filistinliyi katlettiği Gazze saldırılarına son vermiyor. İsrailli bakanlar, operasyonun birkaç günde bitmesinin mümkün olmadığını belirtiyor. Dün BM’ye bağlı bir okula sığınan Gazzelileri hedef alarak 15 kişiyi öldüren İsrail ordusu ise masum kıyımına devam ediyor.

Gazze’ye günlerdir sürdürdüğü ağır saldırılarla Ramazan ayını Filistinliler için cehenneme çeviren İsrail, 750’yi geçen ölü sayısına rağmen operasyonu sürdüreceğinin sinyallerini verdi. Uluslararası toplumun ateşkes çağrısına direnen Tel Avivli yetkililer, operasyonun gerekçesi olarak gösterdikleri Gazze’deki tüneller yıkılıp Hamas’ın roket saldırıları sona erinceye kadar saldırıların durmayacağını açıkladı. Eski iç güvenlik örgütü başkanı ve Bilim Bakanı Yaakov Peri, “Önümüzdeki günlerde İsrail ordusu askerlerinin Gazze’yi terk edeceği bir ateşkes öngörmüyorum.” diyerek operasyon amaçlarını gerçekleştirmek için iki ya da üç günün yetersiz olduğunun altını çizdi. Güvenlik kabinesi bakanlarından Gilad Erdan ise yalnızca insani gerekçeleri içeren geçici bir ateşkesin görüşülebileceğini, ancak kalıcı bir ateşkes anlaşmasının bu aşamada söz konusu olmadığını aktardı. Katar’da bulunan Hamas lideri Halid Meşal ise önceki gün yaptığı açıklamada, İsrail’in 8 yıllık Gazze ablukası kalkmadan çatışmaların durmayacağını söylemişti.

İSRAİL, BM OKULUNU VURDU

İsrail’den ve Hamas’tan gelen savaşmaya devam mesajlarıyla beraber İsrail uçakları, gemileri ve tankları, çoğunluğu sivil Filistinlileri katletti. İsrail saldırılarından kaçan Filistinli sivillerin barındığı BM’ye ait bir okula yapılan hava saldırısında en az 15 kişi hayatını kaybederken 150 kişi de yaralandı. Okul, çatışmaların başından bu yana hedef alınan dördüncü BM tesisi oldu. Cebaliye mülteci kampına sabaha karşı düzenlenen hava saldırısında aynı aileden altı kişiyle beraber 18 aylık bir bebek de yaşama gözlerini kapattı. Gazze’nin güneyindeki Abbasan’da ise aynı ailenin beş ferdi İsrail saldırılarının kurbanı oldu. BM, kendilerinin işlettikleri okulların üç öğretmeninin İsrail tarafından öldürüldüğünü açıkladı. Filistinli yetkililere göre dün İsrail saldırısında hayatını kaybedenlerin sayısı ise 50’yi aştı.

Gazze Sağlık Bakanlığı, Han Yunus bölgesindeki siviller için uluslararası koruma çağrısı yaparak, evlerinden çıkan herkesin İsrail saldırısının hedefi olduğunu belirtti. Merkezi Gazze’de olan Filistin İnsan Halkları Merkezi, İsrail saldırılarında ölenlerin yüzde 80’inin sivil olduğunu ve bunların da önemli bir kısmını çocukların oluşturduğunu açıkladı. Yetkililer, İsrail saldırılarında 475 evin tamamen yıkıldığını, 2 bin 644 evin yanı sıra 46 okul, 56 cami ve 7 hastanenin de çeşitli seviyelerde zarar gördüğünü bildirdi. Dünyanın en yoğun nüfuslu yerlerinden biri olan Gazze Şeridi’nin yüzde 44’ü ise İsrail ordusu tarafından Filistinlilerin ulaşımına kapatıldı. Çatışmalarda 32 İsrail askeri öldü. Hamas’ın saldırılarında da iki İsrailli sivil ve bir çiftlikte çalışan Taylandlı işçi hayatını kaybetti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.