İspanya’da 300’den fazla siyasetçi yolsuzlukla suçlanıyor

İspanya’da 300’den fazla siyasetçi yolsuzlukla suçlanıyor

Geride bıraktığımız 2012 yılında İspanya’da 300’den fazla siyasetçi farklı farklı davalarda yolsuzlukla suçlandı. Balear adaları ve Valencia başta olmak üzere Katalonya ve Galiçya, politikacıların en çok yolsuzlukla gündeme özerk bölgeler oldu.

Bankia ve Caja de Ahorros del Mediteraneo (CAM) gibi yönetim kurulunda bir çok politikacının yer aldığı finans kuruluşları da şu anda mercek altına alınmış durumda.

Yolsuzluk davaları her tür seviyeden yönetimdeki insanlar etkilerken, soruşturma dalgası Eski Bakan Jose Blanco gibi hükümet üyeleri dahil özerk bölge yöneticileri, belediye başkanları ve yetkililerine kadar sıçradı.

Bunlardan en çok dikkat çekeni ise Balear adaları özerk bölgesinde yaşanan yolsuzluk oldu. İktidardaki Halk Partisi’nden (PP) Balear Adaları eski Başkanı Jaume Matas döneminde yapılan yolsuzluklar yüzünden yaklaşık yüz kişi hakim karşısına çıkarıldı.

Yine Balear Adaları’nda İspanya Kralı Juan Carlos’un damadı ve Palma Dükü İnaki Urdangarin’in Noos Enstitüsü’nde yaşanan bir dizi yolsuzluk iddiaları yüzünden soruşturması devam ederken, ‘Over Marketing’ adı verilen davada da Halk Partili’nden (PP) Balear Adaları Yerel Parlamentosu Başkanı Pere Rotger’in soruşturması da sürüyor.

Aynı şekilde Valencia Özerk Bölgesi’nde bir çok yolsuzluk davası halen devam ederken, PP üyesi 9 milletvekili yolsuzlukla suçlanıyor. Valencia Özerk Bölgesi mahkemesinin 3 sene hapis cezasına çarptırdığı Torrevieja eski Belediye Başkanı Pedro Hernandez ise milletvekilliğinden istifa ettiğini açıkladı.

Valencia Bölgesi eski Başkanı Francisco Camps’in yönetiminden üst düzey yetkililer ‘Gürtel operasyonu’ ve ‘Noos davasında’ mali suçlarla suçlanıyor.

Öte yandan İspanya’daki 8 bin belediyenin yaklaşık 50 eski belediye başkanı ve 30 civarında da aktif görevdekiler yolsuzluk iddiaları nedeniyle soruşturuluyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.