IŞİD’in ilk ele geçirdiği şehir Rakka’da halk işgale ne diyor?

IŞİD’in ilk ele geçirdiği şehir Rakka’da halk işgale ne diyor?

Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD), Irak’ın ikinci büyük kenti Musul’u ele geçirmesinin ardından dünya gündeminde önemli bir yer edindi. IŞİD’in Suriye’de kontrol altına aldığı ilk büyük kent olan Rakka’da yaşayanlar ise IŞİD’den sonra hayatın çok daha zorlaştığını ve örgütün Irak’ta ilerlemesiyle umutlarının azaldığını söylüyor.

IŞİD, son bir haftada Musul, Tikrit ve Telafer’i ele geçirip, Bağdat ve Kerkük sınırlarına dayandı. Operasyonlarıyla Irak-Suriye sınırını geçersiz duruma getiren IŞİD’in ele geçirdiği ilk ve en büyük şehir ise Suriye’nin Rakka şehriydi. Syriadeeply sitesi şehrin IŞİD’in kontrolüne geçmesinin ardından yaşananlar üzerine Rakka halkının görüşlerine yer verdi. Kentin, Ocak ayında IŞİD’in kontrolüne geçmesiyle hayatın daha zorlaştığını belirten Rakkalılar, örgütün Irak’ta hızla ilerlemesinden dolayı da umutların azaldığını söylüyor.

Rakka’da yaşananların bir kabus olduğunu söyleyen 43 yaşındaki esnaf Halid, IŞİD’in kendisinin ve ailesinin hayatını cehenneme çevirdiğini anlatıyor. 48 yaşındaki ev hanımı Selma ise IŞİD’in Irak’taki ilerleyişinin Rakka’daki militanlara güven ve destek verdiğini belirtiyor. Kendi kanunlarını zorla dayattıklarını söyleyen Selma, bir kadının eşi olmadan dışarı çıkmasının yasak olduğunu belirtiyor.

IŞİD’in kontrolü ele geçirmesinden sonra işini kaybettiğini söyleyen 33 yaşındaki Süleyman, Suriye hükümetinin şehri geri almasıyla belki kendisi gibi işini kaybedenlerin eski hayatlarına dönebileceğini anlatıyor. Süleyman bu konuda umutlu olmadığını ekliyor ve IŞİD’in ele geçirdiği şehirleri tekrar bırakmayacağına ikna olduğunu belirtiyor. 44 yaşındaki Ali ise Suriye’de yaşananın devrim olmadığını, bir iç savaş ve mezhep savaşı olduğunu anlatıyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.