IŞİD’e karşı kullanılacak Rus jetleri Irak’ta

IŞİD’e karşı kullanılacak Rus jetleri Irak’ta

IŞİD’in Musul’u ele geçirmesi ve diğer kentlere doğru ilerlemesinin ardından Irak’ın hava savunmasını güçlendirmek için Rusya’dan satın aldığı savaş uçakları Bağdat’a ulaştı.

Irak Savunma Bakanlığı ilk parti olarak 5 uçağın bir askeri kargo uçağı ile Bağdat’a getirildiğini, jetlerin 2-3 gün içinde IŞİD’e karşı kullanılabilir hale geleceğini açıkladı. Bağdat 10 kadar Su-25 tip savaş uçağı için Moskova’ya 500 milyon dolar ödeme yaptı. Uçakların geldiği bilgisini paylaşan Irak Başbakanı Nuri el Maliki, ABD’den milyarlarca dolarlık anlaşma çerçevesinde alınan uçakların gecikmesinden şikayetçi oldu. Iraklı yetkililere göre Amerikan F-16’lar ve Apache helikopterlerinin zamanında ulaşmaması hava savunmasında Irak ordusunu IŞİD’e karşı zor durumda bıraktı. Irak’a ulaşan Amerikalı askeri uzmanlar ise önemli hedefleri belirleyerek Iraklı pilotlara yol gösterecek.

Maliki, Ekim 2012’de Rusya’ya gerçekleştirdiği ziyarette 4,2 milyar dolar değerinde iki ayrı kontrat imzalamıştı. İlkinde 2 milyar dolar değerinde 30 adet Mi-28NE savaş helikopterleri, ikincisinde de 2,2 milyar dolar değerinde 42 adet Pantsir-S1E uçaksavar ve füze savunma sistemleri yer alıyordu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.