IŞİD videosu İngiltere’yi karıştırdı

IŞİD videosu İngiltere’yi karıştırdı

Radikal selefi IŞİD örgütü, İngiltere’nin istihbarat teşkilatlarında çalıştığı iddia edilen 5 kişinin infaz edildiği yeni bir video yayınladı. Video, İngiltere’ye yönelik tehditler de içeriyor.

Yaklaşık 10 dakika süren videoda, turuncu renkte hapishane tulumu giydirilen ve İngiltere’nin istihbarat teşkilatlarına çalıştığı iddia edilen 5 kişinin infaz görüntüleri yer alıyor. Yüzleri maskeli militanlar tarafından kafalarına kurşun sıkılarak öldürülen beş kişinin, İngiltere hükümeti tarafından yüzüstü bırakıldığını iddia eden ve İngiliz aksanıyla konuştuğu gözlemlenen bir militan, İngiltere’ye saldırabileceklerini söyledi.

Videoda, İngiltere’nin Irak ve Afganistan’da kaybettiği savaşlar gibi ABD öncülüğünde Suriye’ye ve IŞİD’e yönelik katıldığı hava saldırılarında da başarısız olacağını belirten militan, Başbakan David Cameron’ın ise eski mevkidaşları Tony Blair ve Gordon Brown’dan daha ‘ahmak’ olduğunu iddia etti. İngiltere’nin bir gün IŞİD örgütünün kontrolü altına gireceğini savunan militanın İngiltere’ye yönelttiği tehditlerin ardından ise İngiliz casusu olduğu iddia edilen 5 kişi, yüzleri maskeli militanlar tarafından öldürüldü.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı’nın infaz videosunun ardından yapılan açıklamasında, video içeriğinin incelendiği, konuşmayı yapan militanın ise İngiltere vatandaşı olup olmadığına yönelik herhangi bir bilgi olmadığı ifade edildi. Videoda bulunan diğer militanların da Suriye’nin Rakka ve Libya’nın Bingazi kentinden olduğu tahmin ediliyor.

KİMLİKLERİ ARAŞTIRILIYOR

İngiliz basınının bugün öne çıkan manşetlerinde yer alan haberlere göre İngiltere istihbarat servisleri, videoda İngiliz aksanıyla konuşan militanın kimliğinin tespit edilmesi için harekete geçti.

IŞİD’in dün İngiltere’ye ve Başbakan David Cameron’a tehdit savurduğu ve ülkenin istihbarat servislerinde çalıştığı iddia edilen 5 kişinin infaz görüntülerini yayınladığı yeni videosu, İngiliz basınının bugün öne çıkan manşet haberleri arasında yer aldı. Video sonundaki infaz görüntülerinin ardından, 5 -6 yaşlarında yine İngiliz aksanıyla konuştuğu tespit edilen bir erkek çocuğu da “Müslüman olmayanların öldürüleceğine” dair mesajla dikkat çekiyor.

Video, İngiltere casusu olduğu iddia edilen 5 kişinin Arapça itiraflarıyla başlamasının ardından İngiliz aksanıyla konuşan militanın yaptığı propaganda konuşmasıyla devam ediyor. Başbakan Cameron’ı “Washington kölesi” ve “Yahudi katırı” olarak nitelendiren militan, IŞİD’in İngiltere’ye de saldırı düzenleneceğine dair ifadeler kullanıyor.

İngiliz Guardian gazetesi videoya ilişkin istihbarat servislerinin soruşturma başlattığını aktarırken, gazeteye konuşan Dışişleri Bakanlığı’ndan bir sözcünün ise videonun, “Irak’taki askeri kayıpları ve kontrolü altındaki halkı idare etmekteki başarısızlığına” yönelen dikkatleri dağıtmak amacıyla yayınlandığını belirten ifadeler yer alıyor. Ayrıca haberde, kültürler arası çatışma uzmanı Charlie Winter’ın da IŞİD’in Ramadi’deki büyük kaybından sonra tekrar girişimde bulunduğu ve örgütün medyada tekrar gündeme gelmesini hedeflediği ifade ediliyor.

“TELEGRAPH: IŞİD ALIŞILMIŞ ŞOK TAKTİKLERİNİ KULLANIYOR”

The Daily Telegraph gazetesi de baş sayfasından yayımladığı haberde, gazetenin Orta Doğu Editörü Richard Spencer’ın “Video görünüşte İngiltere’yi hedef alıyor ve Batı’ya, hala korku ve dehşet salabildiğini kanıtlamak için IŞİD’in alışılmış ‘şok taktiklerini’ kullanıyor.” ifadelerine yer veriliyor. Gazete ayrıca, yayınlanan videonun IŞİD kontrolündeki bölgelerde yaşayanların sadakatsizliği ve muhalif olmalarına ilişkin uyarı niteliği taşıdığını vurguluyor.

The Times gazetesi ise ismini vermek istemeyen bir ses analistinin, IŞİD’in videosunda casus olduğu iddia edilenleri öldüren kişinin, güney İngiltere doğumlu, Güneydoğu Asya kökenli biri olabileceğine dair görüşleri aktarılıyor.

YENİ ‘CİHATÇI JOHN’ YAKIŞTIRMASI

Öte yandan, İngiliz basınında yeni infaz videosunda konuşan İngiliz aksanlı militana, “yeni Cihatçı John” yakıştırmaları yapılıyor. Örgütün daha önceki yayımladığı videolarda beliren İngiliz vatandaşı militan Muhammed Emwazi’ye de “Cihatçı John” lakabı takılmıştı. IŞİD militanı, ilk olarak 2014 yılının Ağustos ayında Amerikalı gazeteci James Foley’in infaz videosunda görülmüştü. Emwazi daha sonra da başka bir Amerikalı gazeteci Steven Sotloff, İngiliz yardım görevlisi David Haines, İngiliz taksi şoförü Alan Henning ve Amerikalı yardım görevlisi Abdul-Rahman Kassig’in infaz videolarında belirmişti. IŞİD militanının geçtiğimiz Kasım ayında ise ABD’nin düzenlediği hava saldırısında öldürüldüğü açıklanmıştı.

CAMERON: VİDEO PROPAGANDA ARACI

İngiltere Başbakanı David Cameron, IŞİD’in İngiliz aksanıyla konuşan bir militanı ve 5-6 yaşlarındaki küçük bir erkek çocuğunu barındıran infaz videosunu ‘propaganda aracı’ olarak değerlendirdi.

David Cameron, IŞİD’in Cameron’a ve ülkesine tehditler savurduğu ve istihbarat servisine çalıştığı iddia edilen 5 kişinin infaz görüntülerini barındıran videosuna tepki gösterdi. Başbakanlık sözcüsü tarafından yapılan açıklamada dün yayımlanan video içeriğinin istihbarat servislerince incelendiği, İngiliz Başbakan’ın da bu konuda sürekli bilgilendirildiği ifade edilerek, “Söz konusu video, IŞİD barbarlığı ve dünyanın karşı karşıya kaldığı teröristlere dair bir hatırlatma niteliği taşıyor. Bu, açıkça bir propaganda aracı olarak değerlendirilmelidir” denildi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.