IŞİD, Irak’ın en büyük barajını ele geçirdi

IŞİD, Irak’ın en büyük barajını ele geçirdi

IŞİD örgütü, Dicle üzerindeki Musul Barajı’nı peşmergelerden aldı. Fırat üzerindeki Hadisa Barajı için de Irak ordusu ile çatışıyor. Ayrıca pek çok Türkmen ve Kürt yerleşim yerinden sonra ülkenin en büyük Hıristiyan kasabası Karakuş da dün IŞİD’e geçti. Türkiye de dâhil tüm bölge ülkeleri teyakkuzda.

Yaklaşık 2 milyon nüfusu ile Irak’ın en büyük ikinci kenti Musul’u 10 Haziran’da işgal eden IŞİD, barajı ele geçirmek için bir haftaya yakın bir süredir peşmerge güçleriyle savaşıyordu. 110 metre yüksekliğinde yaklaşık 3,5 kilometre uzunluğunda olan baraj tam dolu halde 11 milyar metreküpten fazla su tutabiliyor. Örgüt, Musul’a yaklaşık 400 kilometre mesafede bulunan ülkenin en büyük ikinci barajı Hadisa’yı da almak üzere saldırılarını sürdürüyor. Fırat Nehri üzerindeki bu barajın da 8 milyar metreküp su tutma kapasitesi bulunuyor.

Musul’u işgalinden bir gün sonra şehirdeki tek yabancı diplomatik temsilcilik konumundaki Türkiye Başkonsolosluğu’nu basan IŞİD militanları, burada aralarında Başkonsolos Öztürk Yılmaz ve iki de bebeğin olduğu 45’i Türk vatandaşı 49 kişiyi rehin almıştı. Irak devlet televizyonu önceki gün ordu birliklerinin Musul’da bir hapishaneye gerçekleştirdiği hava saldırısında 60 IŞİD militanının öldürüldüğünü, yaklaşık 300 tutsağın da serbest kaldığını duyurdu. Esarette 59. günlerini yaşayan 49 rehinenin akıbeti ise bilinmiyor.

 

MİLİTANLAR DURDULAMIYOR, FRANSA ACİL TOPLANTI İSTEDİ

Önceki gün yaşanan gelişmeler Ankara’da Dışişleri, İçişleri ve Milli Savunma bakanları ile Genelkurmay Başkanı ve MİT Müsteşarı’nın katıldığı bir toplantıda değerlendirildi. Başkonsolosluğun adeta göstere göstere gelen IŞİD baskını karşısında neden zamanında tahliye edilmediği sorularının odağındaki Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, katıldığı bir TV programında toplantının Başbakan Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla yapıldığını ve “rutin sayılabileceğini” söyledi. Ancak Türkiye’nin etrafında “bir yangın çemberi” bulunduğunu teyit etti. Irak, Suriye ve son dönemde de Lübnan’ı doğrudan etkileyen bölgesel kriz, Ürdün ve Suudi Arabistan gibi komşu ülkeleri de teyakkuza geçirmişti.

IŞİD militanları dün Musul Barajı’nın yanı sıra ülkenin kuzey bölgelerinde bazı köy ve kasabaları da ele geçirdi. Örgütün durdurulamayan ilerleyişi üzerine Fransa, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin acil olarak toplanmasını talep etti. Militanlardan kaçan çoğu Ezidi Kürt’ü binlerce Iraklı Türkiye’ye giriş yaptı. Krizin yayılmasıyla Türkiye’nin Suriye benzeri bir mülteci dalgasıyla da Irak’ta karşı karşıya kalmasından endişe ediliyor. Suriye’de 4. yılında devam eden iç savaş nedeniyle 1 milyondan fazla sığınmacı Türkiye’ye geçmişti.

Irak ordusunun da havadan destek vermek üzere Başbakan Nuri el Maliki’den talimat aldığı Kürt peşmerge güçleri, IŞİD karşısında zorlanıyor. Örgüt internet üzerinden 15 kasabayı ele geçirdiğini duyurdu. Ülkenin en büyük Hıristiyan kasabası Karakuş da IŞİD’in işgal ettiği yerler arasında bulunuyor. Yerel kaynaklar, binlerce Hıristiyan Iraklının da yaşadıkları yerler IŞİD’e geçen Türkmen, Kürt ve Arap diğer Iraklı gibi civar bölgelerde sığınmacı konumuna düştüğünü aktarıyor. 1990’ların başında Türkiye’den göç edenlerin kaldığı BM gözetimindeki Mahmur Kampı yakınındaki Mahmur kasabasının da IŞİD kontrolüne girdiği haberleri ise Kürt birlikleri tarafından yalanlandı. Kamp büyüyen tehlike nedeniyle tahliye edilmişti.

Öte yandan, BM tarihi yerleşim bölgeleri olan Sincar kasabası günler önce IŞİD işgaline uğrayınca civar dağlara sığınan ve açlıktan ölmekle burun buruna olan 50 bin Ezidi Kürt’ü Iraklının bir kısmının kurtarıldığını açıkladı. Davutoğlu da Türkiye’nin “ciddi bir yardım paketini” Kuzey Irak’a ilettiğini ve bu yardımların da Irak helikopterleriyle dağlardaki Kürtlere atıldığını söyledi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.