İranlı general: Suriye gibi, Irak’ı da koruruz

İranlı general: Suriye gibi, Irak’ı da koruruz

İran ordusunun ikinci ismi General Mesud Cezayiri, Suriye iç savaşında Esed rejimine verdikleri desteğin aynısını Irak’ta da IŞİD’e karşı vermeye hazır olduklarını söyledi. İranlı general, bu stratejinin ‘tüm etnik gruplardan halkın harekete geçirilmesini’ içerdiğini anlattı.

İran Genelkurmay Başkanı Yardımcısı General Mesud Cezayiri, Irak’ı iç savaşın eşiğine getiren Irak ve Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütüne ‘Suriye’de teröristlere karşı kullandıkları aynı stratejiyle’ karşılık vererek onları mağlup edebileceklerini söyledi. İran’ın El-Âlem televizyonuna konuşan İranlı General, bu stratejinin ‘tüm etnik gruplardan halkın harekete geçirilmesini’ içerdiğini anlattı. Cezayiri, İran’ın IŞİD militanlarına vereceği cevabın ‘kesin ve ciddi’ olacağını savundu. Suriye’deki iç savaşın başlamasının ardından İran’ın, müttefiki Esed rejiminin düşmemesi için milyarlarca dolar harcadığı iddia ediliyor. Yüzlerce askeri danışmanı ve Devrim Muhafızları’nın elit birliği Kudüs Gücü komutanlarını Suriye’ye gönderen İran, Lübnanlı Hizbullah başta olmak üzere kontrolündeki Şii grupları da muhaliflere karşı savaşmaları için harekete geçirmişti.

IŞİD, devlet ilan etti

Yaklaşık üç hafta önce Musul’u ele geçirerek başlattığı ayaklanmada kısa sürede Irak’ın Sünni bölgelerinde kontrolü ele geçiren IŞİD, İslam ‘Halifeliği’ kurduğunu duyurdu. Örgütün isminden ‘Irak ve Şam’ tabirini çıkarttığını söyleyen örgüt sözcüsü, yeni ‘devletin’ liderinin ise örgüt lideri Ebubekir el-Bağdadi olduğunu söyledi.

IŞİD’i yenilgiye uğratmak için karşı saldırı başlatan Irak güvenlik güçleri, 11 Haziran’da örgütün kontrolüne giren Tikrit’in civarında saldırılarını yoğunlaştırdı. Bölgeden son durum hakkında çelişkili haberler gelirken, IŞİD’in Irak askerlerini püskürttüğü ve çatışmaların Kadisiye bölgesinde yoğunlaştığı öğrenildi. Yerel kaynaklar, ordunun geniş çaplı bir hava saldırısı düzenlemesinden korkan sivil halkın son üç günde şehri terk ettiğini ve Tikrit’in adeta hayalet kente döndüğünü bildirdi. Öte yandan, IŞİD militanlarının, kendileri ile çatışan bir grup silahlı Türkmen’i, Irak’ın Kerkük şehrine bağlı Şii Türkmenlerin yaşadığı Beşir köyünde ablukaya aldığı bildirildi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.