İran’da “Yalan Haber Yayanları Cezalandırın” Çağrısı

İran’da “Yalan Haber Yayanları Cezalandırın” Çağrısı

İran Devrim Muhafızları, yargı makamlarına yaptığı çağrıda, 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin polis nezaretinde hayatını kaybetmesi hakkındaki “yalan haberleri ve söylentileri yayanların” cezalandırılmasını talep etti. 

Amini’nin ölümü sonrasında patlak veren öfke dalgasının yatışmadığı İran’da, başkent Tahran ve diğer kentlerde protestocular polis karakollarında yangın çıkardı ve araçları ateşe verdi. 

Amini, “Uygunsuz kıyafet” giydiği gerekçesiyle Tahran’da ahlak polisi tarafından tutuklanmış ve polis nezaretinde komaya girmişti. Yetkililer, Amini’nin ölüm nedenine ilişkin soruşturma açacaklarını kaydetmişti.

Geçmişte protesto eylemlerini bastırmakta rol oynayan Devrim Muhafızları, “Sosyal medyada ve sokaklarda yalan haberler ve söylentiler yayanların, toplumun psikolojik güvenliğini tehlikeye atanların kimliklerinin belirlenmesini ve bu kişilerin kararlı şekilde cezalandırılmasını yargıdan talep ettik” ifadelerini kullandı. 

Devrim Muhafızları, yaptıkları açıklamada Amini’nin ailesi ve yakınlarına başsağlığı da diledi. 

İran medyası, yarın hükümet yanlısı protesto eylemlerinin yapılmasının planlandığını bildirdi. 

Sertlik yanlısı Kayhan gazetesinde yayınlanan başyazıda “İran halkının iradesi şudur; suçlulara göz açtırmayın” denildi.

Amini’nin ölümü üzerine patlak veren protestolar, İran’da 2019 yılından bu yana yapılan en büyük eylemler. Protestoların çoğu İran’ın Kürt nüfusunun yoğun olduğu kuzeybatısında yoğunlaşsa da başkente ve ülke çapında en az 50 şehir ve kasabaya yayıldı. Polis protestocuları dağıtmak için güç kullandı. 

Bazı güvenlik güçlerinin saldırılara maruz kaldığı da bildiriliyor. İki yarı resmi İran haber ajansı, hükümet yanlısı paramiliter örgüt Besiç’in bir üyesinin dün ülkenin kuzeydoğusundaki Meşhed kentinde bıçaklanarak öldürüldüğünü duyurdu. 

Tesnim ve Fars haber ajanslarının bıçaklamaya ilişkin haberleri, internet sitelerinin çalışmaması nedeniyle Telegram üzerinden yayınlandı. Besic üyesinin bıçaklanarak öldürülmesi resmi kaynaklar tarafından doğrulanmadı.