İran’da ılımlı ve reformcuların zaferi kesinleşti

İran’da ılımlı ve reformcuların zaferi kesinleşti

İran İçişleri Bakanlığı, ülkede Cuma günü yaplan genel seçimlerin sonuçlarını açıkladı. Buna göre 290 üyeli mecliste reformcular 85, ılımlı muhafazakarlar ise 73 sandalye kazandı. Batı ile yakınlaşmaya şiddetle karşı çıkanlar ise 68 sandalyede kaldı.

İran’da 5 milletvekilliği dini azınlıkları için ayrılmış durumda. Kalan 59 sandalye için Nisan ayında ikinci tur seçim yapılacak.

Vefat etmesi halinde dini lideri seçen Uzmanlar Konseyi seçiminde de Ruhani ve müttefikleri zafer kazandı. Uzmanlar Meclisi için aday olan eski Cumhurbaşkanı Haşimi Rafsancani ve mevcut Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ilk iki sırada yer alırken, 88 üyeli mecliste ılımlı muhafazakarlar 50 sandalye kazandı.

Çok yoğun ilgi’ gerekçesiyle oy verme işleminin 5 kez uzatıldığı seçimlere katılım oranının yüzde 62’de kaldığı açıklandı.

İçişleri Bakanı Abdurrıza Rahmani Fazli, başkent Tahran’da ise seçmenlerin yaklaşık yarısının sandık başına gittiğini duyurdu.

İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney ise seçim sonuçlarının ardından yaptığı açıklamada, “basiretli ve azimli İran halkının seçimlerde dini demokrasinin parlak yüzünü gösterdiğini” söyledi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.