“İran ve Hizbullah’a sessiz kalamayız”

“İran ve Hizbullah’a sessiz kalamayız”

Suudi Arabistan, İran ve Hizbullah’ın Suriye’deki iç savaşa dahil olmasına sessiz kalamayacaklarını açıkladı. Suudi Arabistan, muhaliflere silah yardımı yapılması gerektiğini de belirtti.

 

Dışişleri Bakanı John Kerry ve Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Suud El Faysal, Suudi Arabistan’ın Cidde kentinde ortak basın toplantısı düzenledi.

 

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Suud El Faysal, Suriye’deki iç savaşa İran ve Hizbullah’ın dahil olmasına sessiz kalmayacaklarını söyledi.

 

Suudi Dışişleri Bakanı, İran’ın Esad rejimine silah göndermesini engellemek için Tahran’a yeni yaptırımlar getirilmesini de istedi.

 

İran ve Hizbullah’ın Suriye’nin iç işlerine karışmasının tehlikeli olduğunu savunan El Faysal, Suriyeli muhaliflerin kendilerini savunmaları için silahlandırılması gerektiğini de belirtti.

 

‘TEMMUZ’DA TOPLANTI ZOR’

 

BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi Lakhdar Brahimi ise, Cenevre’de yapılması planlanan Uluslararası Suriye Konferansı’nın Temmuz’da toplanması konusunda şüpheleri olduğunu söyledi.

 

Brahimi, Rus ve ABD’li yetkililerle, BM’nin Cenevre Ofisi’nde yapacağı toplantı öncesinde açıklamalarda bulundu.

 

Suriye muhalefetinin 4 veya 5 Temmuz’da kendi arasında toplantı yapacağına dikkati çeken Brahimi, muhalefetin kendi arasındaki toplantılardan sonra hazır olabileceğini düşündüğünü söyledi.

 

Uluslararası konferans düzenleme kararı, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov arasında 7 Mayıs’ta yapılan görüşmelerden sonra alınmıştı.

 

Bugünkü görüşmeye, ilk toplantıda yer alan Rusya Devlet Başkanı’nın Ortadoğu Özel Temsilcisi ve Dışişleri Bakanı Yardımcısı Mikhail Bogdanov, Rusya Dışişleri Bakanı Yardımcısı Gennady Gatilov ve ABD Dışişleri Bakanı Yardımcısı Wendy R. Sherman da katılıyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.