‘İran, Suriye barış görüşmelerinde büyük bir rol oynayabilir’

‘İran, Suriye barış görüşmelerinde büyük bir rol oynayabilir’

AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, İran’ın Suriye rejimi üzerine baskı yaparak barış sürecinde büyük bir rol oynayabileceğini söyledi.

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ile New York’ta bir araya gelen Mogherini, gazetecilerin sorularını cevapladı.

İran’la nükleer program üzerinde anlaşma sağlamaları durumunda “İran’ın bölgede farklı bir rol oynamasının yolunun açılacağını” söyleyen Mogherini, Arap ülkelerinin Suriye, Yemen ve Lübnan’da giderek artan İran etkisiyle ilgili endişesini anladığını dile getirdi.

Bununla birlikte Suriye’de krizin beşinci yılına girdiğini hatırlatan Federica Mogherini, çözüm için etkisi olan tüm ülkelerin sürece katılması gerektiğini kaydetti. Mogherini, “İran gibi bir ülkenin haritadan silinmesini düşünmek saflık olur” ifadelerini kullandı.

Suriye’de barış için yapılan görüşmelere şu ana kadar katılmayan İran, Mayıs ayında başlaması planlanan yeni müzakerelere, ön şart koşulmaması halinde, katılabileceğini belirtmişti. Şu ana kadar yapılan görüşmeler, ‘Esed gitmeli’ ön şartına takılmıştı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.