İran S-300’ler için beklemeye devam edecek

İran S-300’ler için beklemeye devam edecek

Rusya Güvenlik Konseyi Genel Sekreter Yardımcısı Yevgeni Lukyanov, İran’la S-300 anlaşmasının yenilenmesi ve sevkiyatın yapılmasının zaman alacağını söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, nükleer sorunun çözümünde ilerleme sağlanmasının ardından 13 Nisan 2015’de İran’a yönelik S-300 sevkiyatının yasaklanmasına ilişkin kararı iptal etmişti.

İran’a S-300 satışları ile ilgili yasal düzenlemenin tamamlandığını ifade eden Rus yetkili, “Ancak projenin uygulanması zaman alacak. Anladığıma göre, sevkiyatın yapılması ile ilgili doğru zaman tam olarak gelmedi…” dedi.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov ise İran nükleer programı ile ilgili P5+1’in sürdürdüğü anlaşmada ilerleme sağlandığını, ancak belirli konularda problemlerin sürdüğünü söyledi. İran’a yönelik silah ambargosunun kalkması, anlaşmanın uygulama aşamasının kontrolü gibi bir dizi konuda sorunlar devam ediyor.

Kremlin askeri-teknoloji danışmanı Vladimi Kojin, S-300 füze sevkıyatı ile ilgili ilk anlaşmanın değerlendirilebileceğini, ancak günümüz realiteleri açısından revize edilmesi gerektiğini ifade etmişti.

Rusya ile İran arasında 800 milyon dolar değerinde 5 adet S-300 füze savunma sistemi satışı ile ilgili ilk anlaşma 2007’de imzalanmıştı. Dönemin Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, BM Güvenlik Konseyi’nin İran’a yönelik yaptırım kararlarının ardından 2010’da anlaşmayı askıya almıştı.

S-300’lerin sevkıyatının İsrail açısından tehdit oluşturmadığını savunan Putin, Yemen’de yaşanan gelişmeleri örnek göstererek caydırıcı bir unsur olacağını ifade etmişti.

İsrail’in pozisyonu nedeni ile Arap ülkelerinden birine (Suriye) S-300 vermediklerini hatırlatan Putin, S-300’lerin savunma silahı olduğunu belirtmişti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.