İran kopyalanmış insansız Amerikan casus uçağını Rusya’ya hediye etti

İran kopyalanmış insansız Amerikan casus uçağını Rusya’ya hediye etti

İran Devrim Muhafızları daha önce ele geçirilen insansız Amerikan casus uçağı ScanEagle’in kopyalanmış bir modelini Rusya’ya hediye etti. Kopya uçak Tahran’da temaslarda bulunan Rusya Hava Kuvvetleri Komutanı Viktor Bonderov’a, İran Hava Uzay Birliği Komutanı Emir Ali Hacızade tarafından takdim edildi.

Rus basınında yer alan haberlere göre Bonderov’a hediyeyi veren Hacızade, “İnsansız hava uçağı İran’ın ulaştığı teknik kapasiteyi gösteriyor. Bonderov’a ve Rusya halkına gerçek bir modelini hediye ettik.” dedi. İran Aralık ayında yaptığı açıklamada en azından 3 adet Amerikan yapımı insansız casus uçağı ScanEagle’lardan ele geçirdiklerini, sonrasında da modelin kopyalandığını açıklamıştı.

ABD, İran üzerinde herhangi bir ScanEagle kaybetmediklerini savunurken, Kanada basınında yer alan haberlerde Kanada Deniz Gücü’nün Arap Denizi’nde 2012’de bir adet ScanEagle casus uçağı kaybettiğini yazmıştı. Boeing tarafından imal edilen insansız hava aracı ScanEagle’lar 20 kilogram ağırlığında ve kanat uzunluğu da 3,1 metre. 100 kilometre mesafeye uçabilen ScanEagle’lar 24 saat havada kalabiliyor.İran 2011’de de daha büyük ve sofistike Amerikan yapımı RQ-170 insansız hava aracını indirdiklerini açıklamıştı. Tahran RQ-170’lerin teknolojilerini de kopyaladıklarını iddia etmişti.

İran, Amerikan yapımı askeri malzemelerin teknolojilerinin kopyalanmasında tecrübe kazanmış durumda. 1970 öncesi Şah döneminde gelen Amerikan yapımı askeri malzemelerin büyük çoğunluğu İran’ın askeri teknolojisinin temelini oluşturuyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.