İran, El Kaide’yi destekliyor; terörün geçiş rotası Türkiye

İran, El Kaide’yi destekliyor; terörün geçiş rotası Türkiye

ABD Hazine Bakanlığı, İran’da faaliyet gösteren bir El Kaide şebekesinin Türkiye üzerinden Suriye’deki terörist unsurlara para ve savaşçı sevkiyatı yaptığını bildirdi. Amerikan istihbaratının tespitleri doğruysa, Şii İran’ın Suriye’de bazı Sünni kökenli terör gruplarının palazlanmasına göz yumduğu ve kanunsuz operasyonlarda Türk topraklarının da kullanıldığı anlaşılıyor.

Bakanlığın yaptığı yazılı açıklamaya göre, El Kaide’nin İran’daki şebekesi, örgütün çekirdek kadrosuna ve El Nusra dâhil iltisaklı unsurlarına Körfez’den sağladığı fonların transferini yürütüyor. Ekip, Suriye’ye Türkiye üzerinden para gönderen Kuveytli ‘cihatçı bağışçılar’dan oluşan geniş bir ağa sahip.

İran’daki El Kaide yapılanmasının tepe yöneticisi Yasin al-Suri, örgütün tecrübeli elemanları ve liderlerinin Pakistan’dan Suriye’ye transfer çalışmalarına nezaret ediyor. Yeni kazanılan elemanların Türkiye üzerinden Suriye’ye seyahat edebileceği rotaları “organize ve idame” görevini de yürütüyor. ABD, al-Suri’ye operasyonlarında yardımcı olduğu belirlenen İslami Cihad Birliği üyesi Jafar al-Uzbeki adlı kaçakçıyı ilgili Amerikan kanunu çerçevesinde terör destekçisi (facilitator) ilan etti.  

 

Uluslararası ve yerli basında birtakım haberlerde Türkiye’nin Suriye sınırından bu ülkeye çok sayıda radikal savaşçı geçtiği iddia edilmişti. Ankara, Suriye’de El-Nusra Cephesi’ne yardım ettiği ya da yardımlara göz yumduğu suçlamalarını reddediyor.

 

Türkiye vatandaşı Canko da yaptırım kapsamına alındı

 

Bu arada ABD Hazine Bakanlığı, Ali Canko adlı Türk vatandaşını İran merkezli Tiva Sanat Group şirketinin nükleer silah üretim malzemesi tedarikine finans aracılığı yaptığı suçlamasıyla müeyyide kapsamına aldı.

Hazine Bakanlığı’nın terörizm ve finans istihbaratından sorumlu Müsteşarı David Cohen, İran’a yönelik yaptırımlarının “büyük çoğunluğu”nun yürürlükte olduğunu ve “güçlü” şekilde uygulanacağını bildirdi. Açıklamada Türkiye, İran, İspanya, Almanya, Gürcistan, Afganistan gibi bazı ülkelerden teröre aktif destekte “kilit roller” oynayan kurum ve şahıslar listelendi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.