İran düşmanımız değil Ruhani ile görüşebilirim

İran düşmanımız değil Ruhani ile görüşebilirim

İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, İran ile düşman olmadıklarını söyledi. Peres, İran’ın ‘ılımlı’ olarak nitelendirilen yeni Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile de görüşmek istediğini ifade etti.

Amerikan CNN Televizyonu’na verdiği röportajda Peres, tıpkı ABD gibi İran tehdidinin diplomatik yollarla bertaraf edilmesine taraf olduğunu vurguladı. “Birileri silaha sarılmadan önce ekonomik ve siyasi baskıların devreye sokulmasını tercih ediyoruz.” diyen Peres, silaha sarılmak için acele etmediklerini kaydetti. Peres, haziran ayında da İngiliz The Daily Telegraph gazetesine verdiği röportajda İsrail ve İran’ın masaya oturarak sorunlarını çözebileceklerini söylemişti. Röportajda İsrail’in İran’a karşı hiçbir antipatisinin olmadığını belirtmiş, 3 bin yıl önce Yahudileri yurtlarından süren Babil Kralı’nı yenerek Yahudilerin tekrar geri dönmelerini sağlayan ünlü Pers Kralı Kiros’u tarihin ilk Siyonist lideri olarak tanımlamıştı.

Peres’in aksine İsrail’in ırkçı lideri Binyamin Netanyahu ise İran’ın, Batılı ülkelerle yaptığı nükleer anlaşmaya karşı çıkmış, Ruhani’nin İsrail’i tıpkı diğer İranlı liderler gibi ‘büyük şeytan’ olarak gördüğünü belirtmişti. İran’ın ılımlı lideri olarak nitelendirilen Ruhani, koltuğuna oturduktan sonra her yıl düzenli olarak yapılan İsrail karşıtı, ‘Yeni Ufuklar’ adlı konferansı iptal etmişti. İsrail gazetesi Haaretz, 31 Ekim tarihli sayısında, Netanyahu liderliğindeki hükümetin son üç yılda İran’a karşı gerçekleştirmek istediği operasyonların bizzat Peres’in devreye girmesiyle önlendiğini öne sürmüştü.

BM  DENETÇİLERİ İKİ YIL SONRA İRAN’DA

Geçen ay Batılı güçlerle oturduğu müzakere masasından nükleer tesislerini denetime açmayı vaat ederek kalkan İran’ın Arak ağır su reaktörü, iki BM denetçisi tarafından dün ziyaret edildi. İki yılı aşkın bir sürenin ardından yeniden Arak’a gelen Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’na (IAEA) bağlı denetçiler, sabah gittikleri tesiste öğleden önce denetimlerini tamamlayarak Tahran’a döndü. IAEA yetkilileri, Gaçin’deki uranyum madenini de denetleme taleplerini İran makamlarına iletti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.