Irak’ta Sünni ve Şiiler, 2003’ten bu yana ilk kez bayramı birlikte kutladı

Irak’ta Sünni ve Şiiler, 2003’ten bu yana ilk kez bayramı birlikte kutladı

Şii lider Mukteda es-Sadr’ın yardımcısı Hazım el- A’raci, ”İslam birdir. Sünni ve Şii arasında fark yoktur. Kitap bir, Ramazan bir ve Kabe birdir. Dün herkes Arafat’a çıktı. Arafat’tan inildikten sonra diğer farizalar birlikte yerine getirildi” dedi.

Irak’ta Sünni ve Şiiler, 10 yıl aradan sonra ilk kez bir bayramı aynı günde kutladı. Irak’ta Sünni ve Şiiler, ABD ve müttefiklerinin Irak’a açtığı savaştan bu yana ilk kez bir bayramı aynı günde kutladı.

Irak’ın başkenti Bağdat’ta halk, Kurban Bayramı namazını kılmak için şehrin en büyük ve kutsal saydıkları camilerine akın etti. Bayram namazından sonra okunan hutbelerde, Irak halkı ve İslam alemine birlik ve beraberlik çağrısı yapıldı.

Bağdat’ın kuzeyindeki Kazımiye semtinde, Şiiler’in 12 imamlarından 7’ncisi İmam Musa Cafer Bin Kazım’ın türbesinin bulunduğu camiye, bayram namazını kılmak için binlerce Şii sabahın erken saatlerinde akın etti.

Şii Müslümanlar, Kazımiye Camisi’nde ayrı ayrı 3 kez Bayram namazını kıldı. Şii alemindeki en büyük dini merci olan Necef’teki ilim havzasının lideri Büyük Ayetullah Ali Sistani taraftarları, dini merci Ayetullah Cevad El-Halisi ve genç Şii Lider Mukteda es-Sadr’ın taraftarları Kazımiye Camisi’nde bayram namazını ayrı ayrı cemaat oluşturarak kıldı.

Şii lider Mukteda es-Sadr’ın yardımcısı Hazım el-A’raci, bayram namazı çıkışında AA muhabirine yaptığı açıklamada, İslam aleminin üzerine yeni bir güneşin ve yeni bir İslami birliğin doğduğunu, bugün Sünni ve Şiiler’in aynı günde bayram namazını kıldığını ve bayramda birlikte olduklarını söyledi.

Allah’tan İslam ümmetini birleştirmesini temenni eden el-A’raci şunları söyledi: ”İslam birdir. Sünni ve Şii arasında fark yoktur. Kitap bir, Ramazan bir ve Kabe birdir. Dün herkes Arafat’a çıktı. Arafat’tan inildikten sonra diğer farizalar birlikte yerine getirildi. Allah, bu İslam birliğini İslam alemi için daim kılsın. Bugün tüm İslam alemi bayram namazında birleşti. Müslümanlar’dan ve politikacılardan birlik olmalarını istiyoruz. Siyasi ve sosyal ihtilaflar var. Müslümanlar arasında iktisadi ihtilaflar var. Siyasi, iktisadi ve sosyal söylemimizin bir olmasını temenni ediyorum. Fakirler var. Fakirleri hatırlamamız lazım. Allah, halkımızı ve fakirlerimizi hatırlamamızı emreder. Bunu hutbede de dile getirdim.”

Irak’ta Sünni ve Şiiler’in aynı günde bayramı kutlaması halkın arasında da büyük bir mutluluğa yol açtı.

Bayram namazını kılan Firas Haşim El-Hüseyni adlı Irak vatandaşı, bayramın aynı günde kutlanması konusunda birliğin sağlanmasına çok mutlu olduğunu ve duygularını dile getirmekte çok zorlandığını belirtti.

El-Hüseyni, ”Tüm İslam aleminin bayramını kutluyorve tüm bayramlarımızın bir olmasını temenni ediyorum. Iraklı olarak coşkulu duygularımı dile getirmekte çok zorlanırım. Bayram konusunda birlik sağlandı. Bu da duygularımızın bir olmasını sağlar. Tek bir vatanın evlatlarının bu ülkenin imarında birlik olmaları için bayramlarımızın hep bir olmasını temenni ediyorum” diye konuştu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.