Irak’ın yeni cumhurbaşkanı Fuad Masum

Irak’ın yeni cumhurbaşkanı Fuad Masum

Irak Parlamentosu’nun dün yaptığı cumhurbaşkanlığı oylamasını ikinci turda kazanan Fuad Masum, Celal Talabani’nin yerine Irak’ın yeni cumhurbaşkanı oldu.

Talabani’nin partisi Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin (KYB) tek adayı Dr. Fuad Masum, 269 milletvekilinin katıldığı oturumda oyların 211’ini aldı. İlk turda 3 oy alan Hüseyin El Musevi ise ikinci turda 17 oyla ikinci sırada yer aldı. 41 oy kâğıdı da geçersiz sayıldı. Diktatör Saddam Hüseyin’in devrilmesinin ardından iç dengeleri değişen ülkede yazılı olmayan bir kurala göre, parlamento başkanı Sünni Araplardan, başbakan Şii Araplardan, cumhurbaşkanı ise Kürtlerden seçiliyor. Ülkede cumhurbaşkanlığı daha çok sembolik bir makam olarak görülüyor.

IŞİD’DEN KADINLARA SÜNNET OLMA MECBURİYETİ!

Nisan ayındaki genel seçimlerden bu yana hükümetin kurulamadığı ülkedeki terör tehdidi de hız kesmeden devam ediyor. Masum’un seçilmesine saatler kala mahkûmları taşıyan bir otobüse düzenlenen bombalı ve silahlı saldırıda, 51 mahkûm ve 9 polis memuru hayatını kaybetti. Mahkûmları Taji kasabasında bulunan bir askeri üsten Bağdat’a transfer eden otobüsün geçtiği yolun kenarına yerleştirilen bombaların patlatıldığı ve sonrasında silahlı kişilerce ateş açıldığı belirtildi.

Öte yandan, BM ülkedeki istikrar endişesinin zirveye çıkmasına neden olan silahlı selefi örgüt IŞİD’in, kontrolü altında bulundurduğu Musul ve çevresindeki tüm kadınların kadın sünneti olmasını istediğini duyurdu. IŞİD’den akıllara durgunluk veren sözde fetvayla ilgili bir açıklama gelmezken kararın bölgede yaşayan 4 milyon kadar kadını etkileyeceği belirtiliyor. Bazı yerel kaynaklar ise iddiayı yalanladı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.