Irak ordusundan ayrılan Kürt askerler, peşmerge ordusuna alınıyor

Irak ordusundan ayrılan Kürt askerler, peşmerge ordusuna alınıyor

Radikal Selefi terör örgütü Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanlarının ülkenin ikinci en büyük kenti Musul’u ele geçirmesinin ardından firar eden Kürt asıllı Irak ordusu askerleri peşmerge ordusuna alınıyor.

Peşmerge Bakanlığı yetkilileri, ilk etapta kabul edilen 2 bin tecrübeli Irak ordusu askerinin Kerkük ve Musul’un tartışmalı bölgelerine konuşlandırılacağını belirtti. Peşmerge Bakanlığı tarafından kabul edilen askerler arasında general, albay gibi tecrübeli Kürt asıllı Irak ordusu subayları da bulunuyor. Irak ordusunda görev yapan Kürt asıllı subay ve askerlerin peşmerge ordusuna alınmasının Kürt Yönetimi’nin bağımsızlık taleplerinde önemli bir eşik olduğu belirtiliyor. Alınan bilgilere göre, Irak ordusundan ayrılan tecrübeli Kürt asıllı askerlerden oluşan 10 bin kişilik ordu yapılanması planlanıyor. Irak Merkezi Hükümeti ve Kürt Özerk Yönetimi arasında giderek gerginleşen ilişkiler neticesinde birçok Kürt asıllı ordu mensubu, işadamı ve üniversite öğrencisi Bağdat’ı terk ederek Erbil’e sığındı.

BAĞDAT’A DÖNEN FİRARİ ASKERLER ÖLDÜRÜLÜYOR

Maliki yönetimi, Musul ve Tikrit’in kısa sürede IŞİD ve aşiret güçlerine bağlı birliklerin kontrolüne geçmesinden ordudan kaçan firari Sünni Arap ve Kürt askerleri sorumlu tutuyor. Radikal Şii örgütlerden Asaibul Hak militanlarının firari askerleri arayarak maaşlarının ödenmesi için Bağdat’a çağırdığı, gidenlerden haber alınamadığı iddia edildi. Kerkük’te askerlik yaparken komutanlarının kaçmasının ardından kendisinin de firar ettiğini anlatan Irak ordusu askeri Ebu Halid, “Maaşımı vereceklerini söyleyerek beni de Bağdat’a gelmem için aradılar. 3 Kürt arkadaşım gitti. Ancak Asaibul Hak militanları tarafından öldürüldüklerini öğrendim. Bağdat’ta ordu içinde bulunan eski bir komutanım ‘tanıdıklarıma söyleyip firarilerden kimsenin Bağdat’a gelmemesi’ konusunda uyardı. Gelenlerin Asaibul Hak militanları tarafından infaz edildiğini söyledi. Şimdi Peşmerge Bakanlığı’na başvurdum. Tecrübelerimi ve önceki görev yerlerimi sordular. Boy, kilo ölçümü yapıldı. Kabul edilirsem peşmerge askeri olacağım.” diye konuştu. Irak ordusunda paralı askerlik sistemi bulunuyor. Yeniden yapılandırılan orduda özellikle Sünni Arap, Türkmen ve Kürtler dışlanıyor. Peşmerge askerinin maaşı ise 500-700 dolar arasında değişiyor. Peşmerge ordusunun maaşı merkezi hükümetin gönderdiği bütçeden karşılanıyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.