‘Irak ordusu 255 Sünni mahkûmu IŞİD’den kaçarken infaz etti’ iddiası

‘Irak ordusu 255 Sünni mahkûmu IŞİD’den kaçarken infaz etti’ iddiası

Radikal selefi örgüt IŞİD’in geçen ay Irak’ta kaydettiği ilerleme esnasında hızla geri çekilen Irak ordusunun bu sırada kontrollerinden çıkmakta olan hapishanelerdeki 255 mahkûmu öldürdüğü açığa çıktı.

Uluslararası muteber İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün (HRW) önceki gün internet sitesinde yayınladığı rapora göre, 9 Haziran tarihinden bu yana Bağdat’taki merkezi hükümete bağlı güçler 6 katliam yaptı. Raporda Irak güçleri ve onlarla beraber hareket eden militanların çoğunluğunun Şii, mahkûmların ise Sünni olduğu bilgisine de yer verildi. New York merkezli grubun sayfasında, “Toplu yargısız infazlar, savaş suçu ve insanlığa karşı suçların delili olabilir.” görüşü ifade edildi. Görgü şahitleri, güvenlik güçleri ve hükümet yetkilileriyle görüşmeler sonucu yazılan HRW raporu, saldırıların Irak askeri, emniyet güçleri, hükümet yanlısı Şii milisler veya bu üçünün kombinasyonu tarafından düzenlendiğine işaret ediyor.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ne (IKBY) bağlı peşmerge birliklerinin Kerkük’ü IŞİD’in elinden almasının ardından Başbakan Nuri el Maliki, IKBY’nin örgüte yardım ve yataklık yaptığı iddiasında bulunmuştu. Bu sözler Erbil-Bağdat hattında kriz çıkarmış, Maliki’nin iddiasına tepki veren Kürt bakanlar hükümetle olan alakalarını askıya almıştı. Bütün milletvekillerini bugünkü meclis oturumuna katılmaya çağıran BM Genel Sekreteri’nin Irak Özel Temsilcisi Nickolay Mladenov, aylardır hükümetin kurulamadığı ülkenin kaosa sürüklenebileceğini söyledi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.