Irak, Musul’u havadan vurdu, 49 rehinenin durumu belirsiz

Irak, Musul’u havadan vurdu, 49 rehinenin durumu belirsiz

Irak ordusunun Musul’u havadan vurduğu ve şehri işgal eden 60 IŞİD militanının öldürüldüğü açıklandı. Buna göre 300 kadar tutsak da saldırı sonrasında serbest kaldı. Türkiye Başkonsolosluğu’ndan kaçırıldıktan sonra canlı kalkan yapıldığı konuşulan 49 kişinin akıbeti ise bilinmiyor. Dışişleri ‘inceliyoruz’ demekle yetindi.

Irak devlet televizyonu dün ordunun, IŞİD örgütünün kontrolündeki Musul’a hava saldırısı düzenlediğini, 60 militanın öldürüldüğünü duyurdu. Habere göre, IŞİD’in mahkeme ve tutukevi olarak kullandığı bir hapishane hedef alındı. 58 gün önce rehin alınan 49 kişinin durumu ise belirsiz. Aralarında iki bebek de bulunan rehinelerin, saldırılara karşı canlı kalkan olarak kullanılabileceği iddia ediliyordu. Dışişleri yetkilileri, gelişmeyi incelediklerini söyledi.

Irak kanalına göre hava saldırısında IŞİD’in mahkeme ve tutukevi olarak kullandığı bir hapishane hedef alındı. Örgüt tarafından alıkonulan 300 kadar kişi de saldırı sonrasında serbest kaldı. Haberde 60 militan dışında can kaybı olup olmadığı ya da söz konusu 300 kişinin tam olarak nasıl serbest kaldığı belirtilmedi. Özgürlüklerine kavuştuğu iddia edilen bu kişilerin kimlikleri de, aralarında herhangi bir Türk rehinenin bulunup bulunmadığı da bilinmiyor. Zaman’ın ulaştığı Dışişleri Bakanlığı yetkilileri gelişmeleri incelediklerini söylemekle yetindi. Haber bağımsız kaynaklarca teyit edilmedi. Çatışmalar nedeniyle basın mensuplarının bölgeden bizzat haber yapmaları da mümkün olmuyor.

IŞİD, 10 Haziran’da Irak’ın en büyük 2. şehri olan Musul’u, bundan bir gün sonra da kentteki tek yabancı diplomatik temsilcilik konumundaki Türkiye Başkonsolosluğu’nu işgal etmişti. Adeta göstere göstere gelen baskın karşısında Dışişleri’nin neden tahliyeye yanaşmadığı hâlâ gizemini korurken, rehine yakınları da yetkililerce oyalandıkları ve esir aile fertlerinin özgürlüklerine kavuşması için yeterli çabanın gösterilmediği gerekçesiyle isyan ediyor. Kız kardeşi, eşi ve yeni 1 yaşına giren bebeğiyle rehin alınan abi Muammer Taşdelen, 31 Temmuz’da Zaman’a yaptığı açıklamada kendi duyumlarının örgütün rehineleri üç gruba ayırarak farklı yerlerde canlı kalkan olarak kullandığı şeklinde olduğunu söylemiş, IŞİD’e yakınlarının hayatını da riske atabilecek bir operasyon yapılmayacağından nasıl emin olabileceklerini sormuştu. Saldırı sonrasında Zaman’ın ulaştığı yerel Irak kaynakları, bombardımanda hedef alınan hapishanenin Musul şehir merkezine hayli uzak bir konumda bulunduğunu aktardı.

Irak topraklarının 3’te 1’ini tüm otoriteleri şaşırtan bir süratle işgal eden IŞİD, daha sonra da adını İslam Devleti olarak değiştirmiş ve halifelik ilan etmişti. Komşu Suriye’deki iç savaş süresince gücünün zirvesine çıkan örgütün elindeki çoğunluğu yabancı ülke vatandaşlarından oluşan savaşçı sayısının 10 binden fazla olduğu tahminleri yapılıyor. Gelir kaynakları arasında ise birinci sırayı petrol kaçakçılığı alıyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.