İpek Medya’ya polis baskınına dünyadan sert tepkiler

İpek Medya’ya polis baskınına dünyadan sert tepkiler

Koza-İpek Holding’e kayyum atanmasının ardından yapılan polis baskını pek çok ülkedeki kuruluştan tepkiyle karşılandı.

Koza-İpek Grubu’na yapılan polis baskını Fransız basınında geniş yankı buldu.

Fransa’nın saygın gazeteleri arasında yer alan Le Monde, “Türkiye’de polis canlı yayında iki televizyon kanalının yönetimine el koydu” başlığını kullandı. Liberation gazetesi ise “Türkiye’de endişe verici durum, polis canlı yayında iki muhalif medyanın yönetimine el koydu.” ifadelerine yer verdi. L’Express dergisi de polisin iki muhalif televizyona canlı yayında baskın uyguladığını duyurdu. Le Parisien gazetesi de Bugün TV’nin canlı yayın linkini haberinde paylaştı.Fransız medyasında geniş yer bulan haberlere gelen okuyucu yorumlarında da Fransız hükümetinin Türkiye’de demokrasiyi hedef alan bu saldırıya sessiz kalması eleştirildi.

Le Monde gazetesi, 1 Kasım’da gerçekleştirilecek seçimlerden önce polisin Bugün ve Kanaltürk televizyonlarının yönetimine el koyduğunu yazdı. Gazetenin internet sitesindeki manşetleri arasında yer alan haberde, canlı yayınlanan polis müdahalesinde medya çalışanlarının biber gazı ve TOMA’lardan sıkılan su ile dağıtıldığı kaydedildi. Le Monde gazetesi, Bugün Televizyonu’nun Genel Yayın Müdürü Tarık Toros’un karşı çıkışlarına rağmen yargı tarafından atanan kayyumun kanal yönetimini devraldığını aktardı. Fransız gazetesi, yargının kayyum kararının muhalefet tarafından basın özgürlüğüne saldırı olduğu nedeniyle sert şekilde eleştirildiğini de vurgu yaptı. Le Monde, Uluslar arası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü, 2015 Dünya Basın Özgürlüğü Sıralaması’nda Türkiye’nin 180 ülke arasında 149’uncu sırasında olduğunu hatırlattı.

Liberation gazetesinde yer alan haberde, “Türkiye’de endişe verici durum, polis canlı yayında iki muhalif medyanın yönetimine el koydu.” başlığı kullanıldı. Haberde, erken seçimlere 4 gün kala Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın otoriter gidişini eleştiren iki muhalif medya yönetimine polisin zorla el koyduğu kaydedildi.

Fransa’nın en yüksek tirajlı gazetesi Le Parisien, Kanaltürk ve Bugün televizyonlarına polis baskınını internet sitesinden ‘acil’ koduyla verdi. Haberde, Türkiye’de güvenlik güçlerinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a muhalif iki televizyon kanalının kontrolünü ele geçirdiğini yazdı. Olayın görüntülerine de internet sitesinde genişçe yer veren Le Parisien, Bugün TV’nin canlı yayın linkini de haberde paylaştı.

Le Figaro gazetesi ise polisin Bugün ve Kanaltürk binalarına girişini gösteren videoya ‘günün video haberleri’ bölümünde genişçe yer verdi. Gazete “yolsuzluk skandalından sonra Erdoğan’ın bir numaralı düşmanı haline gelen Fethullah Gülen’e yakınlığı ile bilinen Koza-İpek Grubu’na ait iki televizyon kanalının yönetimine polisin el koyduğunu” yazdı. Haberde polisin ‘Bugün susmayacak’ pankartının arkasına sığınan medya çalışanlarını biber gazı sıkarak dağıttığı belirtildi.

Fransız Haber dergisi L’Express de internet sitesinde Recep tayyip Erdoğan’a eleştiri yönelten iki televizyon kanalının yönetimine polisin el koyduğunu aktardı. Haberde polis baskınının sabah saatlerinde canlı yayında gerçekleştiği duyuruldu. l’Express, Fethullah Gülen’e yakınlığı ile bilinen Bank Asya’dan sonra Koza-İpek grubunun yönetimine de el konulmasının Batılı ülkelerde kaygıyla karşılandığına da dikkat çekti.

Yaklaşık 36 ülkede basın özgürlüğü konusunda yaptığı önemli çalışmalarla bilinen Amsterdam merkezli Free Press Unlimited vakfı, olayı sert bir dille kınadı.

“Türkiye’de eleştirel yayın yapan az sayıdaki medya organlarından birine böylesi bir baskını kabul etmek mümkün değil. Şiddetle kınıyor ve bu hukuksuzluğu yapanları saldırıları sonlandırmaya çağırıyoruz” diyen dernek sözcüsü Michelle Klünder, olayın seçim öncesine rastlamasına da dikkat çekti.

Yunanistan basın-yayın organları, İpek Medya Grubu’na yönelik polis baskını ve el koyma girişimine geniş yer veriyor. Gelişmelere tepki gösteren ülkenin resmi haber ajansı AMNA, art arda abonelerine geçtiği haberlerde, “Seçimlerden önce muhalif medya susturulmaya çalışılıyor. Canlı yayında kanallar polis şiddetiyle işgal edildi.” ifadelerini kullanıldı.

Yunanistan’ın önde gelen haber siteleri, İpek Medya Grubu’na yönelik baskını ve zorla el koyma girişimine geniş yer veriyor. İtalyan işgaline karşı 1940 yılında direnen ülkede bugün kutlanan “OHİ”(Hayır!) Milli Bayramı sebebiyle gazeteler yayınlanmazken, tüm medya organları, haber siteleri kanalıyla Türkiye’de yaşanan gelişmeleri okurlarıyla videolu şekilde paylaşıyor. Haber ajansları, gazete siteleri ile haber portalları, televizyon kanalları gelişmeleri videolu bir şekilde okurlarıyla paylaşıyor.

AJANS MEDYAYA BASKINI 3 MUHABİRLE İZLİYOR

Resmi haber ajansı AMNA, İpek Medya Grubu’na baskın ve el koyma girişimlerini 3 muhabiri ile takip ediyor. İstanbul’dan art arda geçtiği haberlerle abonelerini bilgilendiren AMNA, “Türkiye’de medyaya susturma” ve “Polis, canlı yayında muhalif kanalları işgal etti. Pazar günü yapılacak seçimler öncesi basını susturma korkularını güçlendirdi” başlıklı haberlerde son gelişmeleri abonelerine duyurdu.

Kameralar önünde polisin zorla yayını kesmeye çalıştığını yazan AMNA, Kanaltürk ve Bugün kanallarının muhalif yayınlarıyla tanındığını belirtti. Koza-İpek Grubu hakkında detaylı bilgi aktaran ajans, ana şirkete kayyum atandığını da yazdı. AMNA, Bugün TV Genel Yayın Yönetmeni Tarık Toros’un “Tekstil şirketi değiliz. Kayyum yönetimi ilgilendirir. Yayın sürmeliydi. Ancak başka bir şey yapıyorlar. Eğer kanal susar ve kararırsa, bu medyaya sansürdür ve seçimlere müdahaledir.” açıklamasına da yer verdi.

NAFTEMBORİKİ: TÜRKİYE SARSILIYOR

Ülkenin en çok satan ekonomi gazetesi Naftemboriki, “Medyaya susturma ve Erdoğan’a hakaret sebebiyle çocuklara gözaltı” başlıklı haberinde, “Seçimlere 4 gün kala Türkiye, hükümetin Koza-İpek Grubu’na müdahalesi sebebiyle sarsılıyor. Gelişme, muhalefet tarafından susturma olarak değerlendirildi.” ifadelerini kullandı.

Hükümetin seçimlerin hemen öncesinde farklı sektörlerde 22 şirketle faaliyet gösteren Koza-İpek Grubu’na kayyum atadığını belirten Naftemboriki, kayyumun sabah saatlerinde polis eşliğinde şirketlere gittiğini yazdı. Kanaltürk ve Bugün Tv ile Bugün ve Millet gazeteleri çalışanlarının direndiğini yazan gazete, polisin şiddet kullandığını belirtti ve 09:15’te Kanaltürk’ün sustuğunu belirtti.

PROTO THEMA: MEDYA BOĞULUYOR

Ülkenin en çok satan haftalık gazetesi Proto Thema’da internet sitesindeki haberinde, “Türkiye, seçimler öncesi medyayı boğuyor” başlıklı uzun haberinde İpek Medya Grubu’na yapılan baskın ve susturma girişimine geniş yer verdi. Gazete, AKP hükümetinin İpek Medya Grubu’nu düşman olarak gördüğünü savundu.

İpek Medya Grubu’nun Cumhuriyet, Doğan Grubu ve Zaman ile birlikte Türkiye’deki muhalif yayınlar olarak bilindiklerini yazan Proto Thema, daha önce de muhalif 7 televizyon kanalının Digiturk, Tivibu gibi dijital platformlardan çıkarıldıklarını, Türksat’tan da düşürülmeye çalışıldıklarını aktardı.

“EN BÜYÜK SANSÜRCÜ ERDOĞAN”

Öte yandan ülkenin en büyük medya grubu Lambrakis bünyesinde yayın yapan To Vima gazetesi ise “En büyük sansürcü Erdoğan” başlıklı uzun bir haber yayınladı. 2013’te Erdoğan ve yakın çevresinin karıştığı skandalların ardından AK Parti ve Erdoğan’ın doğrudan medyaya müdahale ettiklerini yazan To Vima, Erdoğan’ın Hizmet hareketine savaş açtığı yorumunda bulundu.

Erdoğan’ın muhalif medyaya devamlı müdahale ettiği belirtilen haberde, en son ise danışmanı Mustafa Varank’ın muhalif kanalların Türksat’tan düşürülmesi için müdahale ettiği görülen bir video ile gündeme geldiğini belirtti.

ÖNDE GELEN HABER SİTELERİ TEPKİ GÖSTERDİ

Öte yandan ülkenin çok okunan haber siteleri de İpek Medya Grubu’na yapılan polis baskını ile el koyma girişimlerine tepki gösterdi. The Toc, “Polis canlı yayında iki kanalı işgal etti”, İefimerida.gr “Bir bir medyaya sansür uygulanıyor; Kanaltürk karardı”, Left.gr “Hükümet talimatıyla seçimler öncesi medyaya el konuluyor” başlıklı haberleriyle gelişmeleri videolu şekilde okurlarına aktardı.

“OTORİTER ERDOĞAN’A TEPKİ BÜYÜK”

En çok tıklanan haber sitesi durumundaki “in.gr” da uzun haberine, “Canlı yayında iki kanala polis baskını” başlığını attı. Türk polisinin şiddet kullanarak muhalefete yakın BUGÜN ve Kanaltürk’ü işgal ettiğini yazan in.gr, bu girişimin seçimlere kısa bir süre kala ülkede otoriter Erdoğan’a karşı tepkilerin bir kez daha yükselmesine sebep olduğunu vurguladı.

Çalışanların bürolarını korumaya çalıştıkları için polis tarafından gaz ve su sıkıldığını yazan in.gr, polisin kanalların ana kontrol bölümüne kadar girdiklerini ancak iki genel yayın yönetmeninden biri olan Tarık Toros’un direnişiyle karşılaştıklarını aktardı.

Toros’un “Sayın seyirciler, önümüzdeki dakikalarda polisi stüdyoda görürseniz şaşırmayın.” dediğini kaydeden in.gr, CHP milletvekili Barış Yarkadaş’ın ise “Utanç verici. Her kim bu suça ortak olmuşsa tarihe önünde bu suçları sebebiyle hesap verecekler.” şeklinde görüş bildirdiğini de aktardı.

İn.gr, Aydın Ünal’ın 1 Kasım seçimlerinden sonra diğer muhalif kanalları da susturacakları tehdidini de okurlarıyla paylaştı.

Rusya resmi radyosu Mayak, İpek Medya Grubu’na yapılan polis baskınını okuyucularına geniş bir şekilde duyurdu. Radyonun yorumuna göre, Türk polisi muhalif 2 televizyon kanalının ofisine baskın yaptı. Haberde, polisin göz yaşartıcı gaz ve TOMA kullanarak ofisleri ele geçirdiğinin altı çizildi.

Radyo, polis ve göstericiler arasında kavganın çıktığı ve baskına karşı çıkan göstericiler arasında bazı CHP milletvekillerinin de bulunduğunu hatırlattı.

Koza İpek Holding’e kayyum ataması sonrası gerçekleştirilen polis müdahalesi Portekiz basınında da yer buldu. Portekiz devlet televizyonu RTP, “polisin Fethullah Gülen’e yakınlığıyla bilinen medya grubunu istila ettiğini” yazdı.

RTP, Türkiye’de bulunan, devlet radyosu Antena 1 muhabiri, José Pedro Tavares’in değerlendirmelerini internet sitesinde yayınladı. Tavares, “Basın ve ifade özgürlüğü konusunda tartışmalı kararlar alaya devam eden cumhurbaşkanı liderliğindeki hükümet, her geçen gün daha da otoriterleşiyor. Bu sabah İstanbul’da şiddet sahneleri yaşandı, polis bir medya grubunun merkezine, biber gazı ve TOMA’lar kullanarak zorla girdi. Fethullah Gülen’e yakınlığıyla bilinen grup, Eylül ayından beri teröre gruplara destek verdiği gerekçesiyle soruşturuluyor. Birkaç gün önce hükümet tarafından kayyum atanmasına karar verildi ve bugün sabah kurumun merkezine zorla girildi.” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.

RTP yaptığı haberde, Bugün TV’nin, internet üzerinden yaptığı canlı yayını direkt link olarak yayınladı ve bu baskının seçimlere 4 gün kala yaptığının altını çizdi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.