İngiltere’de seçimin galibi Muhafazakarlar

İngiltere’de seçimin galibi Muhafazakarlar

İngiltere’de dün düzenlenen genel seçimleri Muhafazakar Parti kazandı.

Başbakan David Cameron liderliğindeki merkez sağ eğilimli Muhafazakâr Parti tek başına hükümet kurabilecek. Sayımda sona yaklaşırken Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi (UKIP) Başkanı Nigel Farage görevinden istifa etti. Ardından Liberal Demokrat Parti’nin başkanı Nick Clegg de görevinden ayrıldığını açıkladı. İşçi Partisi’nin lideri Ed Miliband da parti başkanlığından istifa ettiğini açıkladı.

Genel seçimde 650 bölgede sayılan sandık sonuçları hemen hemen tamamlanmak üzere. Resmi olmayan sonuçlara göre seçimleri kazanan Muhafazakar Parti, açık ara farkla yine çoğunluk elde etti. Sonuçların geldiği 641 bölgede Muhafazakar Parti 323 milletvekilini parlamentoya gönderdi. Muhafazakar Parti kalan 9 bölgeden en az birini kazanırsa tek başına iktidarı elde etmiş olacak

Resmi olmayan verilere göre ana muhalefetteki İşçi Partisi 225, İskoç Ulusal Partisi (SNP) 56, Liberal Demokrat Partisi 8 ve Kuzey İrlandalı birlik yanlıları 8 sandalye kazandı. Diğer küçük partiler ise kalan sandalyeleri paylaştı.

İskoç Ulusal Partisi’nin İskoçya’da 59 seçim bölgesinden 56’sını kazanması dikkat çekti. Avrupa Birliği ve göçmen karşıtlığıyla bilinen Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi (UKIP) ise yüzde 12,5’lik oy oranıyla üçüncü parti olmasına rağmen, dar bölge seçim sistemi sebebiyle şu ana kadar yalnızca bir sandalye kazanabildi.

Geçen seçim sonucu Muhafazakar Parti’yle kurulan koalisyon hükümetinde beraber yol alan Liberal Demokrat Partisi ise 2010 genel seçiminde parlamentoda sağladığı çoğu koltuğu kaybetti. Geçen seçimlerde 57 milletvekiliyle yükselişte olan Liberal Demokratlar, şimdiye kadar açılan sandıklar sonucu sadece 8 milletvekili ile parlamentoya girebildi.

Başbakan David Cameron, İngiltere’nin Oxfordshire kentinde adaylığını koyduğu Witney seçim bölgesinden yeniden seçildi. Muhafazakar Parti lideri Cameron, seçim bölgesinde 35 bin 201 oy aldı. Kendi bölgesinden çıkan sandık sonucunu değerlendiren İngiliz başbakan, “Amacım çok açık, Birleşik Krallık’ta herkes için hizmet etmek” diye konuştu.

Son belirlemelere göre partilerin aldıkları oy oranları şöyle;

Muhafazakar Parti %36 (tahmini 328 milletvekili)

İşçi Partisi %31 (tahmini 235 milletvekili)

Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi UKIP %12 (tahmini 1 milletvekili)

Liberal Demokrat Parti %8 (tahmini 8 milletvekili)

İskoç Ulusal Partisi %5 (tahmini 56 milletvekili)

Yeşiller Partisi %4 (tahmini 2 milletvekili)

Diğer partiler %4
Parti liderleri istifa ediyor
Sayımda sona yaklaşırken Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi (UKIP) Başkanı Nigel Farage görevinden istifa etti. Ardından Liberal Demokrat Parti’nin başkanı Nick Clegg de görevinden ayrıldığını açıkladı. İşçi Partisi’nin lideri Ed Miliband, parti başkanlığından istifa ettiğini açıkladı.
Parlamentoda 1667’den beri en genç isim
Birleşik Krallık’ta 17. yüzyıldan (1667) beri ilk defa 20 yaşındaki bir milletvekili, parlamentoya girmeye hak kazandı. Bu yıl lisans eğitimini tamamladığı öğrenilen 20 yaşındaki İskoç Ulusal Parti üyesi Mhairi Black, 1920’lerin başından beri İşçi Partisi’nin hakim olduğu bölgede gölge Dışişleri Bakanı Douglas Alexander’dan daha fazla oy toplayarak milletvekili oldu. Sandık sonucunun ardından konuşma yapan Black, bölgesinde kendisine destek verenlere teşekkür ederek, “İskoçya halkının sesinin artık Westminster’da duyulma zamanı geldi” dedi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.