İngiltere’de İslam karşıtı faaliyetlerde artış

İngiltere’de İslam karşıtı faaliyetlerde artış

Birleşik Krallık’ta aşırı sağcı grupların Müslümanlara karşı yürüttüğü eylemler hızla genişliyor. 24 farklı aşırı sağcı grubunun oluşturduğu İslam karşıtı eylemler, ülkede ‘kültürel bir iç savaş çıkabilir mi’ sorusunu da beraberinde getiriyor.

Merkezi Londra’da bulunan ‘Hope not Hate’ adlı sivil toplum kuruluşunun son hazırladığı raporda, Paris saldırıları ve Avrupa’nın yüzleştiği ‘göçmen krizi’nin ardından uluslararası İslam karşıtı örgütlerin, Britanya’daki İslamofobik davranışları da arttıracağı yönünde uyarıyor. Irkçılık karşıtı sivil toplum kuruluşunun açıklamasına göre, 11 Eylül saldırılarından sonra başta ABD olmak üzere İslamofobik davranışların mevcut olduğu 22 ülkede 920 İslam karşıtı örgüt, giderek kaynaklarını arttırmaya başladı. Aralarından 8 vakıf kuruluşu ise şimdiye kadar toplam 38 milyar sterlin bağış topladı.

‘Hope not Hate’ Başkanı Nick Lowles, Avrupa’da Müslüman karşı nefretin sadece aşırı sağcı gruplarla sınırlı kalmadığını ve bu fikri benimseyen siyasi partilere de bir yönelim olduğunu, İngiltere’de ise bu tip örgütlerin göçmen ve İngiliz kökenli Müslümanları hedef alan saldırıların ve önyargının giderek arttığını belirtti.

PEGİDA GERİ GELİYOR

Müslümanlara ve Müslümanlığın yayılmasına karşı çıkan aşırı sağcı ‘English Defence League’ (İngiliz Savunma Ligi) adlı grubun eski lideri Stephen Yaxley-Lennon, ‘Avrupa’nın İslamlaşmasına karşı çıkan, göçmen ve İslam karşıtı’ PEGİDA grubunun İngiltere ayağını tekrar oluşturmak için gelecek ay siyasi dönüş yapacağını duyurdu.

Öte yandan, İngiltere Emniyet Müdürlüğü ise başkent Londra’da Müslümanları hedef alan saldırıların ciddi boyuta ulaştığını açıkladı. Son bir ay içinde İslamafobik saldırıların neredeyse üç katına çıktığını vurgulayan emniyet yetkilileri, en son kuzey Londra’da Finsbury Park bölgesindeki camiyi kundaklayan zanlının halen polis tarafından arandığını ifade etti.

İSLAM KARŞITI GRUPLARA İLGİ ARTIYOR

İngiltere’de Ateistler, neo-Nazi örgütü, Güney Doğu İttifakı ve Ulusal Cephe öne çıkan mevcut Müslüman ve İslam karşıtı gruplar arasında yer alıyor. Özellikle bir dönem öne çıkan İngiliz Savunma Ligi’ne ilginin azalmasına rağmen rapor sonuçlarına göre, ‘Britain First’ (Önce Britanya) adlı bir diğer aşırı sağcı grubun Facebook sayfasını yaklaşık 1,1 milyon kişinin takip ettiği belirtiliyor.

Irkçılığa karşı Hope not Hate kuruluşunun başkanı Nick Lowles bir diğer endişe veren noktanın ise bu tip örgütlerin Hz. Muhammed’e (s.a.s.) yönelik saldırılarla Müslümanları kışkırtmak olduğunu ve yetkililerin derhal bu kutuplaşmaya ilişkin harekete geçmesi gerektiğini vurguluyor.

AVRUPA’DA MÜSLÜMANLARA ÖNYARGI ARTIYOR

Avrupa’da yüzleşilen ‘göçmen krizi’ ve hemen ardından 130 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan Paris saldırıları, Müslümanlara karşı önyargının da giderek artmasına neden oluyor. Pew Research düşünce kuruluşunun Avrupa’da Yunanistan ve İtalya’da yaptığı kamuoyu yoklamasına katılanların yarısından çoğu, Müslümanların ülkelerinde yaşamasını istemiyor. Bu durum Fransa’da ise yüzde 70 oranına çıkıyor. İngiltere’nin önde gelen araştırma şirketi YouGov’un anket sonuçlarında ise Charlie Hebdo’ya düzenlenen terör saldırısının ardından Müslümanlara karşı olumsuz düşünenlerin sayısı yüzde 40 oranına çıkmıştı. Benzer sonuçlar Britanya için de bildirilmişti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.