İngiltere’de göstericiler polisle çatıştı

İngiltere’de göstericiler polisle çatıştı

Kuzey İrlanda’nın başkenti Belfast’ta bugün çıkan olaylarda 8 polis görevlisi göstericiler tarafından atılan taş, şişe ve boya bombaları sebebiyle yaralandı.

Bir polis memuru kendisine palayla saldıran göstericiye 2 el plastik mermi atışıyla karşılık verdi. Olayların ardından sabahın erken saatlerinde 8 gösterici gözaltına alındı. Ayrıca güvenlik güçleri yaşananları kontrol altına almak için birkaç saat boyunca bazı sokakları giriş-çıkışa kapadı.

Perşembe akşamı, Belfast şehir merkezine yakın Katolik nüfusunun yoğun olarak yaşadığı Divis sokağında bir grup gösterici şenlik ateşi yaktı. Göstericilerin amacı ülke tarihinde “The Troubles” (belalar)  olarak adlandırılan dönem içerisinde, 1971 yılında yaşanan olayların yıldönümüne dikkat çekmekti.

Bu dönem, Kuzey İrlanda’da 1960 yılının sonlarında başlayıp 1998 yıllarına kadar devam eden İrlanda’yla birleşme taraftarı Katolikler (Birlikçiler) ve Birleşik Krallığa bağlı kalmaya devam etmek isteyen Protestanlar (Kralcılar)  arasında yaşanan ve 3500 kişinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan şiddet olaylarına sahne olmuştu. Bugün Kuzey İrlanda’da iki grup arasındaki sorunlar çözülmüş gibi görünse de ülkede hâlâ mezhep çatışmasına dayalı ufak çaplı gerilimler görülüyor.

6 Şubat 1971 yılında İngiltere “The Troubles”a müdahale ettiği sırada ayrılıkçı IRA (Cumhuriyetçi İrlanda Ordusu) karşısında ilk askerini kaybetmişti. Bunun ardından İngiltere 9 Ağustos 1971’de “Operation Demetrius”u  (Defin Operasyonu) başlatmış, İngiliz askerleri Katoliklerin yaşadığı bölgelere girerek 342 kişiyi gözaltına almıştı. 9-11 Ağustos tarihleri arasında ise aynı operasyon sırasında 14 sivil İngiltere güçleri tarafından öldürülmüştü. Buna karşılık 3 İngiliz askeri daha olaylarda hayatını kaybetmişti.

Belfast polisi, Divis bölgesinde saldırıya maruz kaldıklarını belirtirken şiddet olaylarını neyin tetiklediği hakkında bilgi vermedi. Yapılan resmi açıklamada yaralı polislerin ikisinin kafasından yaralandığı ve hastaneye kaldırıldığı belirtiliyor.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.