İngiltere, Ortadoğu’daki internet ve telefon trafiğini gözetliyor

İngiltere, Ortadoğu’daki internet ve telefon trafiğini gözetliyor

Eski NSA çalışanı Edward Snowden’ın istihbarat ifşaatlarıyla ABD’nin tüm dünyayı dinlediğini açığa çıkaran İngiliz basını, dün de yeni bir iddia ortaya attı. The Independent gazetesi, İngiltere’nin Ortadoğu’da telefon görüşmelerini ve internet trafiğini izlediğini yazdı.

İngiliz gazetesi The Independent, İngiltere’nin Ortadoğu’da çalıştırdığı gizli bir dinleme üssü aracılığıyla çok sayıda telefon görüşmesi, e-posta ve internet trafiğini izlediğini ve bu yolla elde ettiği bilgileri Amerikan istihbarat yetkilileriyle paylaştığını bildirdi. Gazete, Amerikan istihbarat servisi ABD Milli Güvenlik Ajansı NSA’nın gizli bilgilerini sızdıran Edward Snowden’ın belgelerine dayandırdığı dünkü haberinde, söz konusu üssün İngiliz devletinin 1.56 milyar dolar sayısal iletişim dinleme projesi kapsamında kurulduğunu belirtti. Snowden’ın sızdırdığı bilgiler küresel çapta bir dijital istihbarat skandalını ortaya çıkarmıştı. Ayrıca İngiltere Başbakanı David Cameron’un danışmanlarının Snowden’ın belgeleri paylaştığı Guardian gazetesinden sızdırılan belgelerin iadesini talep ettikleri de son günlerde açıklanmıştı.

Snowden’ın sızdırdığı bilgilerden dijital istihbarat projesi hakkındaki bilgilere nasıl ulaştığı konusunda bilgi vermeyen Independent, İngiltere’nin Ortadoğu’da deniz altından geçen fiber optik iletişim kablolarına müdahale ederek haberleşmeyi izlediğini bildirdi. Dinleme tesisinden elde edilen verilerin İngiliz istihbarat kuruluşlarından GCHQ’ya iletildiği ve ABD’li NSA ile paylaşıldığı belirtilen haberde, tesisin yeri ise açıklanmadı.

Haberde dinleme üssünün 2007 ile 2010 yılları arasında dışişleri bakanı olan David Miliband tarafından kurulduğu belirtildi. İngiliz Dışişleri Bakanlığı konu hakkında yorumda bulunmazken, GCHQ sözcüsüne ise ulaşılamadı. Snowden’ın sızdırdığı bilgiler İngiltere ve ABD’nin dijital iletişimi ne kadar temelden izlediğini gözler önüne sererek kişisel iletişimin gizliği hakkında skandala neden olurken, Londra ve Washington’dan yetkililer gizli istihbarat birimlerinin yasalar çerçevesinde işlediğini ve sızdırılan belgelerin ulusal güvenliği tehdit ettiğini savunuyorlar.

 

İngiliz polisi de Snowden’ın sızdırdığı belgelerin bir kısmının bir Guardian çalışanının arkadaşının üzerinde çıktığını ve çok hassas olan bilgilerin yanlış ellere geçmesi durumunda birçok kişinin hayatını tehlikeye atacak önemde olduğunu belirtti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.