İngiltere, İsrail’e rest çekmeye hazırlanıyor

İngiltere, İsrail’e rest çekmeye hazırlanıyor

İngiltere, İsrail’in Filistin topraklarında yeni yerleşim yeri açacağını açıklamasına tepki olarak, Tel Aviv Büyükelçisini geri çekme de dahil bir dizi diplomatik önlem almayı planlıyor.

Resmi olmayan bilgiye göre İngiltere, İsrail’in Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te 3000 yeni yerleşim yeri inşa etme kararına sert bir şekilde tepki göstermeye hazırlanıyor.

Geçtiğimiz gün yapılan resmi açıklamayla İsrail’den yeni yerleşim yerleri inşasının iptal edilmesini talep eden İngiliz Hükümeti’nin, bu karardan geri adım atılmaması durumunda İsrail’e yönelik sert önlemler alacakları öne sürüldü.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı’nın İsrail’e yönelik önlem kararlarını tam olarak netleştirmediğini ancak Tel Aviv Büyükelçisi Matthew Gould ve Başkonsolos Vincent Fean’ı geri çekme de dahil geniş bir önlem paketi hazırladığı ileri sürüldü.

Diplomatların çekilmesinin yanı sıra önlem paketinde, ikili ticari ilişkilerin askıya alınması ve iki ülke arasındaki stratejik diyalog toplantılarının durdurulması gibi maddeler bulunuyor. Fransa’nın da İsrail’e yönelik benzer bir önlem paketi üzerinde çalıştığı bildirildi.

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, geçtiğimiz gün yaptığı yazılı açıklamada, İsrail’in yeni yerleşim yerleri inşasına ilişkin aldığı karardan dolayı “aşırı derecede” endişe duyduğunu belirterek, Filistin topraklarında yeni yerleşim yerleri yapmanın uluslararası hukuka göre illegal olduğunu ve Ortadoğu barış sürecine büyük zarar vereceğini vurgulamıştı. Hague, İsrail hükümetine alınan bu illegal kararın bir an önce iptal etme çağrısında bulunmuştu.
Rusya da İsrail’e bu konuda sert tepki gösterdi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.