İngiltere Başbakanı: Trump IŞİD ile mücadelemizi zorlaştırıyor

İngiltere Başbakanı: Trump IŞİD ile mücadelemizi zorlaştırıyor

İngiltere Başbakanı David Cameron da Cumhuriyetçi Parti’nin başkan aday adaylarından Donald Trump’ı eleştirenler kervanına katıldı. Cameron, Trump’ın Müslüman karşıtı söylemlerinden dolayı IŞİD ile mücadeleyi zorlaştırdığını dile getirdi.

Cumhuriyetçi Parti içindeki başkan aday adaylığı yarışında önde bulunan ünlü işadamı Trump’a İngiltere Başbakanı Cameron’da yüklendi. Cameron, İslam’ın barış dini olduğunu, ünlü işadamınn azınlığın şiddet ideolojisini tüm Müslümanları yermekle ‘‘vahim bir hata yapıyor’’ dedi.

1 Aralık tarihinde Müslümanların ABD’ye girişinin durdurulması çağrısı yapan Trump’ın sözleri için de Cameron, ‘‘Bölücü, aptalca ve yanlış’’ diye sert tepki göstermişti. Trump’ın bu sözlerinden sonra açılan imza kampanyasına 500 binden fazla İngiltere vatandaşı imza atarak İngiliz hükümetinden Donald Trump’ın ülkeye girmesini yasaklamasını istemişti.

Mic.com adlı internet sitesine konuşan Cameron, ‘‘Azınlığın ideolojik eylemlerinden dolayı İslam dini ve tüm Müslümanları suçlamak vahim bir hata. Ben bunu çok yanlış buluyorum’’ dedi.  

Trump’ın bu sözlerinin radikal grupların çıkarına olduğunu belirten Cameron, “Bu tür sözler birçok yönden aşırı unsurlara fayda sağlıyor. Onlar ki (aşırıları kast ediyor) İslam ile Hristiyanlık, İslam ile Batı  arasında bir çatışma arzu ediyor’’ yorumunda bulundu. Cameron aynı mülakatta, medeniyetler çatışması tezinin şiddet içerdiğini belirterek, bu argümanın ‘‘İslam ile mücadele’’ ifadesi olduğuna işaret etti.

Cameron konuşmasına daha sonra şöyle devam etti; “Ezici çoğunluk İslam dininin barış dini olduğu inancında ve farklı ırktan, farklı etnik kökenden, farklı dinden gelenlerle demokrasi içinde yani bizler gibi yaşamak istiyorlar. Ve ülkemize inanılmaz değerli katkılar yapıyorlar. Bunun karşısında olan küçük bir azınlık ise bunu aşırılığın zehirli söylemi olarak görüyor. Çünkü bunlar şiddete inanıyor.’’

Aşırı grupların arzu ettiği söylemlerden uzak durulması gerektiğine işaret eden Başbakan Cameron, “Donald Trump’ın söyledikleri benim görüşüme göre yalnızca yanlış değil aynı zamanda aşırılıkla mücadelemizi kazanmamızda bize zorluk çıkarıyor’’ dedi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.