İngiliz polisinin tavrı Guardian gazetesini kızdırdı

İngiliz polisinin tavrı Guardian gazetesini kızdırdı

ABD’nin istihbarat skandallarını ortaya çıkaran eski ajan Edward Snowden’le görüşen gazetecilere İngiltere’nin baskı yaptığı iddiaları tartışma konusu oldu.

Guardian gazetesinde skandalla ilgili yaptığı haberlerle dikkat çeken Amerikalı gazeteci Glenn Greenwald’ın erkek arkadaşı Berlin – Rio de Janeiro seferini yaparken, aktarma sırasında Londra Heathrow havalimanında gözaltına alınmıştı.

Erkek arkadaşını Rio de Janeiro’da karşılayan Greenwald İngiltere’ye tepki gösterdi:

“Öncekilerden daha saldırgan bir haber hazırlayacağım. Bu kez daha fazla belge yayınlayacağım. Üstelik bu kez İngiltere’nin istihbarat sistemi üzerine yoğunlaşacağım. Bu davranışlarından dolayı pişman olacaklar.”

İngiliz yetkililerin Greenwald’ın David Miranda isimli arkadaşını terörle mücadele yasalarını uygulayarak dokuz saat gözaltında tuttukları ortaya çıktı.

Brezilya Dışişleri Bakanlığı da olayla ilgili diplomatik girişimde bulunma kararı aldı:

“Konuyla ilgili Brezilya hükümetinin duruşunu net bir şekilde ifade eden bir açıklama yaptık. Dokuz saatlik gözaltı kesinlikle kabul edilemez. Bu, sadece terör zanlıları için uygulanan bir yasa. Benzer bir hadisenin tekrarlanmamasını umuyoruz. Bugün İngiliz mevkidaşım William Hague ile görüşerek, mesajımızı ileteceğim.”

David Miranda, altı ajan tarafından sorgulandığını ve bütün elektronik eşyalarına el konulduğunu belirtmişti.

Gelişmeler üzerine İngiltere İçişleri Bakanlığı yetkililerinin havalimanındaki güvenlik birimlerinden açıklama istediği kaydedildi.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.