İngiliz özel kuvvetleri Suriye’de sahada

İngiliz özel kuvvetleri Suriye’de sahada

BBC, Suriye’de görev yapan İngiliz özel kuvvetlerin görüntülendiği ilk fotoğrafları ele geçirdi.

Fotoğraflarda, İngiliz özel kuvvetleri ilk defa Suriye’de sahada görev yaparken görülüyor.

Görüntülerde önce kullandıkları araçları dikkat çekiyor. Özel kuvvetlerin tercih ettiği üstü açık Thalab uzun menzilli devriye araçları, zorlu çatışma koşullarında kullanılmak için üretildi.

Fotoğraflar Haziran ayında, IŞİD’in, ABD’nin desteklediği ılımlı isyancı gruplardan Yeni Suriye Ordusu adlı örgütün Suriye-Irak sınırındaki üssü el Tanaf’ı hedef alan saldırısının ardından çekildi. Fotoğraflarda, İngiliz askerler üssün çevresinde güvenliği sağlarken görülüyor.

Görgü tanıklarının aktardığını göre, savunma görevi için orada olduklarını söylenen özel kuvvetler timi, keskin nişancıların kullandığı dürbünlü tüfek, ağır makinalı silahlar ve tank savar füzeleri dâhil büyük bir cephanelik taşıyor. Olası bir saldırıda IŞİD’le çetin bir mücadeleye girebilecek gibi görünüyorlar.

BBC Türkçe’nin haberine göre, isyancı grup Yeni Suriye Ordusu sözcüsü, özel kuvvetlerin fotoğraflarıyla ilgili yorum yapmayı reddetti, ancak Batılı güçlerden yardım ettiklerini kabul etti.

Sözcü, “İngiliz ve Amerikalı ortaklarımızdan özel kuvvetler eğitimi alıyoruz. Pentagon’dan silahlar ve ekipmanlar, ayrıca tam hava desteği de alıyoruz” dedi.

ABD Savunma Bakanlığı’nın (Pentagon) ılımlı isyancıları eğit-donat programı, savaşçıların çoğunun kaçırılması veya silahlarını Suriye’deki El Kaide’ye vermesinden sonra genel olarak başarısız görülüyor.

Savaşçılarının büyük bölümü Deyr ez Zor bölgesinden olan Yeni Suriye Ordusu örgütü, El Tanaf’taki saldırıları püskürtürken, kısa bir süre önce Irak-Suriye sınırında IŞİD’in kilit öneme sahip ticaret hattını kesme çabasında başarısız oldu.

IŞİD, Ebu Kemal olarak adlandırılan saldırıdaki başarısızlıklarından dolayı hazırladıkları propaganda videosunda bu birliklerle dalga geçiyordu.

Çatışmalarda IŞİD örgütün teçhizatına el koydu. Grubun savaşçılarından dördü öldürüldü. Yakalanan bir Yeni Suriye Ordusu savaşçısının da başının kesildiği görüntüler paylaşıldı.

Batılı özel kuvvetlerin eğitimlerinden geçen bu savaşçıların yaşadığı bozgun bu eğitimi ve desteği sağlayan ülkeler için de küçük düşürücüydü. IŞİD bu ülkelerle de dalga geçti.

Batı destekli, isyancı gruplardan Asala ve El Tanmiya adlı örgüt de, operasyonun ardından Yeni Suriye Ordusu’yla ilişkisini kestiğini açıkladı. 2012 yılında kurulan ve ılımlı İslamcı örgütler arasında sayılan grubun sözcüsü Abdelselam el Miz’il, operasyonun planlamasını eleştirdi.

Sözcü, “Ebu Kemal savaşından da önce birkaç tarafla görüşüp, henüz hazır olmadıklarını söyledik, sadece birkaç savaşçı takviyesiyle kurtuluşun gelmeyeceğini resmi görüşmelerimizde anlattık” dedi ve birlikleri “Önce kendi kontrolümüzdeki bölgelerde hazırlık yapmalı ve halkın desteğini pekiştirmeliyiz” diye uyardığını söyledi.

Yeni Suriye Ordusu sözcüsü ise operasyonun tamamen başarısız olduğu suçlamasını reddetti. Sözcü operasyon için “İslam Devleti’nin (IŞİD) en güvenli kalelerinden birine bıçak saplamamızla tatmin edici bir şekilde sonlanmıştır” dedi.

Sözcü sözlerini şöyle sürdürdü:

“Esad olsun, IŞİD olsun veya Suriye’deki herhangi bir terör örgütü olsun, terörün başını kesebilmek için uluslararası toplumun ciddi şekilde, tüm Suriyeliler, Suriyeli isyancılar ve Suriye devriminin yanında saf tutmasına ihtiyacımız var.”

İngiliz özel kuvvetlerin konuşlandırılması için parlamento onayı gerekmiyor.

İngiltere Savunma Bakanlığı, Suriye’deki üste çekilen İngiliz savaşçıların fotoğrafını gördükten sonra özel kuvvetler operasyonlarıyla ilgili yorum yapmadı.

Sayıları az olabilir ama IŞİD’e karşı yürütülen mücadelede cephede bir fark yaratıp yaratmayacaklarını zaman gösterecek.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.