İngiliz meclisi, Filistin’i devlet olarak tanıdı

İngiliz meclisi, Filistin’i devlet olarak tanıdı

İngiltere Parlamentosu dün tarihî günlerinden birini yaşadı. Parlamentonun alt kanadı Avam Kamarası milletvekilleri, Filistin’in devlet olarak tanınmasına ilişkin önergeyi kabul etti.

Saatler süren tartışmaların ardından oylamaya sunulan önerge, 12’ye karşı 274 oyla geçti. Kararın, İngiliz hükümeti üzerinde bağlayıcılığı bulunmuyor. Ancak İsrail tarafından yakından izlenen oylama, Filistinlilerin tanınma hedefleri doğrultusunda uluslararası etkisi olacak büyük bir sembolik değere sahip. Anamuhalefet İşçi Partisi’nin Filistin’in Dostları Grubu Başkanı Grahame Morris tarafından hazırlanan önergede, “Meclis, iki devletli çözümü öngören müzakere sürecinin güvenceye alınması için bir katkı olarak hükümetin, İsrail devletinin yanı sıra Filistin devletini de tanınması gerektiğine inanıyor.” ifadesi yer alıyor. Önergeye, İşçi Partili vekiller destek verdi. Başbakan David Cameron’ın lideri olduğu Muhafazakar Parti ise oylamaya katılmadı. Morris, önergenin, Filistin’in kendi geleceğini tayin etmesine destek olmak için  “küçük fakat sembolik bir adım” olduğunu söyledi ve “tarihî bir fırsat” nitelendirmesini yaptı.

İngiltere’de devletleri parlamento değil, hükümet tanıyor. Dolayısıyla oylama sonucu İngiliz hükümetinin bu konuda bir politika değişikliğine gitmesi beklenmiyor. Tarihî oylama öncesi İngiltere Başbakanlığı’ndan yapılan açıklamada, İsrail ile Filistin arasında uzun vadede bir barış sağlanmadığı müddetçe İngiltere hükümetinin Filistin devletini tanımasının söz konusu olmadığı, fakat oylamanın barış sürecine katkıda bulunacağı belirtildi.

İngiltere’deki oylamanın, İsveç’in geçen hafta yaptığı “Filistin’i tanıyacağız” çıkışının ardından yapılması, bu kararı daha da önemli kılıyor. İsveç’in ardından İngiliz meclis üyelerinin de “Filistin’in tanınması” yönünde güçlü bir irade ortaya koyması, diğer Avrupa ülkelerini de etkileyebileceği yorumları yapılıyor. Şimdiye kadar 100’ün üzerinde ülke Filistin’i resmi olarak tanıdığını açıkladı. BM Genel Kurulu’nda 2012 yılında yapılan oylamada Filistin, “üye olmayan gözlemci devlet” statüsünü elde etmişti. Bu oylamada, 138 ülke, ‘evet’, 9 ülke ‘hayır’ oyu kullanırken; 41 ülke ise ‘çekimser’ kalmıştı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.