Independent: ABD ile Türkiye’nin arasını Kürtler açtı

Independent: ABD ile Türkiye’nin arasını Kürtler açtı

İngiliz Independent gazetesi, Türkiye ile PKK arasındaki çatışmaları ve seçim öncesi son durumu değerlendiren bir yorum yazısına yer verdi. Yazıda, “ABD ile Türklerin arasını Kürtlerin açtığı” belirtildi.

Independent gazetesinin Ortadoğu muhabiri Patrick Cockburn’ün yazdığı yorum yazısında, Türk hükümetinin, Rusya ve ABD’nin Ankara Büyükelçilerini ayrı ayrı Dışişleri Bakanlığı’na çağırdığı ve ülkelerinin Suriyeli Kürtlere verdiği destekten şikayet ettiği aktarıldı.

Her alanda ABD ve Rusya’nın birbirine düşman iki ülke olduğu ancak PKK’nın Suriye’deki kolu YPG’ye yardım konusunda işbirliği içine girdiği kaydedilen yazıda, iki ülkenin desteğiyle Türk ordusunun Kürtlerin kontrol alanını genişletmesini önlemesinin imkansız olduğunu ifade edildi.

Yazıda, geçen ay gazeteye konuşan bir Demokratik Birlik Partisi (PYD) yetkilisinin, yaklaşık 50 bin YPG’li olduğundan bahsettiği hatırlatılarak, ABD’nin YPG’ye 120 ton silah ve cephane gönderdiğine dikkat çekildi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun söz konusu sevkiyata ilişkin silahların PKK’nın eline geçerek Türkiye’ye yöneleceğine dair eleştirisi, Davutoğlu’nun “Türkiye’ye savaş açmış olan bir terör örgütüyle işbirliğini asla kabul edemeyiz” ifadeleriyle hatırlatıldı.

Öte yandan yazıda, Türkiye ile Suriye arasındaki yaklaşık 900 kilometrelik sınırın yarısının YPG’nin elinde olduğuna dikkat çekilerek, Kürtlerin şimdi de IŞİD’in elinde kalan son sınır kenti Cerablus’u almaya çalışacakları bildirildi.

“TÜRK-KÜRT ÇATIŞMASI KIZIŞACAK” İDDİASI

7 Haziran’da Türkiye’de düzenlenen genel seçimin ardından ülkede tansiyonun giderek arttığı belirtildi. Temmuz’da Türkiye ve Irak’taki PKK hedeflerine başlatılan operasyonların, Türk-Kürt ilişkilerinin hızlı bir şekilde bozulduğuna neden olduğu vurgulanan yazıda, Ankara’da 100 kişinin hayatını kaybettiği terör saldırısıyla söz konusu durumun doruğa ulaştığı ifade edildi.

Ankara’daki saldırının, Kürtlerle Türkler arasındaki kutuplaşmayı artırdığı belirtilen yazıda ayrıca, Euro2016 kapsamında gerçekleşen Türkiye-İzlanda maçı öncesinde Ankara’da ölenler için yapılan saygı duruşunu Türk tarafların protesto ettiği hatırlatıldı.

1 Kasım’da Türkiye’de yeniden yapılacak genel seçimin sonucu ne olursa olsun iki taraf arasındaki çatışmaların kızışacağına işaret edilen yazıda, Suriye’nin kuzeydoğusundaki bölgeyi elinde tutan PKK’nın, ABD ve Rusya ile arasının iyi olduğu, Rusya, İran ve ABD’nin Suriye’de yaşanan çatışmalara daha da müdahil olmasıyla birlikte Türkiye’nin buradaki etkisinin giderek azalacağı aktarıldı.

Yazıda son olarak, “Ankara en önemli sınavını, PYD, ABD ve Rusya’nın da desteğiyle, Halep ile Türkiye’yi bağlayan kara yolunu ele geçirmek için bir saldırı yaparsa verecek” denildi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.