İklim değişikliği orta gelirli aileleri çok etkiliyor

İklim değişikliği orta gelirli aileleri çok etkiliyor

Dünya genelinde meydana gelen iklim değişikliği insan hayatını daha çok etkilemeye başladı.

Birleşmiş Milletler Hükümetlerarası İklim Paneli’nin (BMHİP) 8 Ekim’de açıkladığı rapora göre küresel ısınma, gelecek 20 yıl içinde, sanayi öncesi dönemin ortalama sıcaklık derecesine göre 1.5°C derecelik bir artışta durdurulamadığı taktirde iklim krizi artık geri döndürülemez bir sürece girecek.

BMHİP Raporu’na göre, küresel ısınmadaki artışının 1.5°C dereceyle sınırlanabilmesi için, küresel çapta daha önce görülmemiş düzeyde yeni önlemler almak, daha önce görülmemiş çapta ekonomik kaynakları harekete geçirmek gerekiyor.

Yaşanan iklimsel bir değişim, evrene zarar vermekle birlikte insan hayatını da direk etkiliyor. İklim değişikliğinden etkilenen yerlerden biri de ABD’nin New Jersey eyaleti oldu.

Eyaletin kuzey bölgesinde etkili olan sel büyük maddi hasara sebep oldu. Kuzey bölgesinde bulunan, Clifton, Wayne, Fairfield, Caldwell, Montclair, Paterson ve Woodland Park şehirlerinde etkili olan yağmur kısa sürede sele dönüştü. Park halinde bulunan birçok araç, selin etkisi ile yola sürüklendi.

Yağış nedeniyle Newark Uluslararası Havaalanı da etkilendi. Yağışın neden olduğu sel, bölgede yaşayan Türk-Amerikan toplumunu da olumsuz etkiledi. Özellikle su baskını olabilecek bölgelerde yaşayan orta gelirli aileler bu durumdan olumsuz etkileniyor.

New Jersey’in Fairfield şehrinde bulunan ve Türk-Amerikan toplumu tarafından kurulan Embrace Relief yardım kuruluşu son yaşanan selden etkilenenlerden oldu.

KISA SÜREDE OFİSİMİZİ SU BASTI 

Embrace Relief CEO’su Osman Dülgeroğlu, son yaşanan sel olayını şu şekilde anlattı: 11 Ağustos Cumartesi günü saat 5 gibi ofisten ayrıldığımızda yağmur yağıyordu ama parking lot ta su birikintisi yoktu. Birkaç saat sonra bir telefon geldi. İş yerini su bastı dediler. Ofise gittiğimde kuruma ait 2015 yılında satın aldığımız  satın aldığımız Sprinter Van’in park edildiği yerden metrelerce uzaklaştığını gördüm.

Araçlarının su dolduğunu belirten Dülgeroğlu “Yine ofisimizin parkında bulunan ve ABD’ye iltica eden bir aileye verilmek üzere bulunan Nissan marka bir araçta suyun içinde kaldı. Her iki araçta pert oldu.”dedi.

Dülgeroğlu, kuruma ait van için sigortadan para aldıklarını ancak, aracı yenilemek zorunda kaldıkları için ancak kendi bütçelerinde de 8 bin dolar para ödemek zorunda kaldıklarını belirtti.

Yardım kuruluşu, su baskının yol açtığı araç problemi nedeniyle iki hafta boyunca operasyonel çalışmaları yerine getiremedi.

Su baskınlarının olabileceği bölgelerde bulunan evlerin ucuz olduğunu ve genellikle orta-düşük gelirli ailelerin bu tarz bölgelerde yaşadığına dikkat çeken Dülgeroğlu “Orta gelirli aileler ucuz ev kiralamak veya almak için su baskını olabilecek bölgelerden ev alıyor. Bu da sık sık su baskınlarına neden oluyor.”şeklinde konuştu.

https://twitter.com/JimSnukaHooker/status/1044710506974646273

Bazen alınan bir evin su baskını olabilecek bölgede olmadığı halde, iklim değişikliği nedeniyle su baskınına maruz kaldığına dikkat çeken Dülgeroğlu “ Bu durum mülkün değerinde ciddi düşüşlere sebep oluyor. İnsanlara nehirlerin bulunduğu bölgelerde ev tutmasınlar demek isterdim ama bizim ofisimiz sudan uzak olduğu halde baskına maruz kaldı.”diye konuştu.

Dülgeroğlu, su baskınlarına karşı ev ve araba sigortasının yaptırılmasını tavsiye etti.

SU BASKINI NEDENİYLE ARABASINI KAYBETTİ 

Son su baskınından etkilenen bir başka isim Türk-Amerikan toplum üyesi Mehmet Yenilmez oldu.

Yenilmez, arabasını bir arıza sebebiyle servise bıraktı. Yağmurun kısa sürede sele dönüşmesi nedeniyle, aracını götürdüğü 46 West üzerindeki servis su altında kaldı.

Su baskını nedeniyle serviste bulunan bütün araçlar sokağa sürüklendi ve kullanılmaz hale geldi. Arabasını su baskında kaybeden Yenilmez, sigorta şirketinden arabasını tam olarak alamadı. Yenilmez “Arabamda sorun var diye servise götürdüm. Sel nedeniyle, arabamı kaybettim. İlk başta bu konuda aracımı bıraktığım servis ve sigorta şirketi bana çok yardımcı olmadı. Daha sonra olayı mahkemeye taşıyacağımı söyleyince bana yardımcı oldular. Uzun süre arabasız kaldım. Oysa benim hiçbir suçum yoktu. Yağmur yağdı, 20 dakika sonra arabam çöpe gitti. ”şeklinde görüşlerini iletti.

Yenilmez, 20 dakika boyunca yağan yağmurun 15-20 aracı çöpe dönüştürmesine hala inanamadığını söyledi. Su baskınlarından artık çok korktuğunu belirten Yenilmez, “Artık iklim değişikliğinin etkilerini çok bariz bir şekilde günlük hayatımızda yaşıyoruz. İklim değişikliğinin yıllar sonra değil, bugün hayatımızı direk etkilemeye başladı. Çok şaşırıyorum. Bundan sonra ev ve araba konusunda su baskınlarını düşünerek hareket etmemiz lazım. Aksi takdirde, çok büyük zarara uğrarız.”şeklinde konuştu.

 

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.