Hukuk Profesörü Wallace: Komisyonun kararı akılsızca

Hukuk Profesörü Wallace: Komisyonun kararı akılsızca

Uluslararası Hukuk Enstitüsü (ILI) Başkanı Prof. Dr. Don Wallace, adları yolsuzluk iddialarını karışmış 4 eski bakanın TBMM Soruşturma Komisyonunca Yüce Divan’a gönderilmemesi kararının ‘akılsızca’ olduğunu söyledi. Wallace, karar dolayısıyla çok sayıda Türk vatandaşın eski bakanların AK Parti tarafından korunduğunu düşüneceklerini ifade etti.

Hukuk alanında ABD’nin saygın üniversitelerinden Georgetown Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Washington merkezli Uluslararası Hukuk Enstitüsü (ILI) Başkanı Prof. Dr. Don Wallace, TBMM Soruştuma Komisyonu’nun aldığı kararı Zaman Amerika’ya değerlendirdi.

Wallace, sözlerine Türkiye’deki parlamento komisyonlarının nasıl bir işlev gördüğünü ve nasıl çalıştıklarını tam olarak bilmediğini dile getirerek başladı. Bununla birlikte aklanmak isteyen bakanlar için Yüce Divan’da yargılanmanın korkulacak bir durum olmaması gerektiğini kaydeden Wallace, yargılanmadan kaçınmaları halinde kimsenin suçlu olup olmadıklarını bilemeyeceğine dikkat çekti.

Yolsuzlukları inceleyen meclis komisyonunun, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve bakanlar ile nasıl bir bağlantısı olduğunu bilemeyeceğini belirten Wallace, “Bakanlar isimlerinin temizlenmesini veya temize çıkmak istiyorlarsa bu (komisyonun kararı) durumu fazlasıyla siyasileştiriyor. Çok sayıda Türk, onların suçlu olduğunu ve AK Parti tarafından korunduklarını düşünmeye devam edeceklerdir.” şeklinde konuştu. Wallace, “Bunun akılsızca olduğunu düşünüyorum.” dedi.

ABD’de meclis üyeleri ile yargı arasında güçler ayrılığı ilkesine binaen ciddi bir mesafenin olduğunu kaydeden Wallace, bu sebeple ABD’de böylesi gelişmelerin yaşanmadığını söyledi. Wallace, “Meclis komisyonunun, bakanların, bir manada “başını beladan kurtarma” yetkisinin olması doğru mu?” sorusunu sordu. Wallace ayrıca, “ABD’de böylesi bir durum Adalet Bakanlığınca alınacak resmi bir kararı gerektirir.” ifadelerini kullandı.

Dünyaca ünlü Yale ve Harvard Üniversitelerinde hukuk eğitimi alan Wallace’ın, Prof. Dr. Tuğrul Ansay ile ortak imza taşıyan “Türk Hukuku’na Giriş” adlı bir de kitabı bulunuyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.