HRW: Kimse Yok mu kararı insan haklarına aykırı

HRW: Kimse Yok mu kararı insan haklarına aykırı

Dünyanın en tanınmış insan hakları derneklerinden biri olan İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Bakanlar kurulunun Kimse Yok Mu yardım derneği ile ilgili aldığı karara sert tepki gösterdi.

HRW tarafından konuyla ilgili yapılan açıklamada, ‘‘Hükümetin aldığı keyfi karar ile bir yardım kuruluşunun yardım faaliyetlerini engellemesi, dernek haklarının çiğnenmesidir. Bu karar, Türkiye’nin iç hukuku ile uluslararası temel insan hakları yükümlülüklerinin ihlalidir ve genelde de endişe vericidir.’’ ifadelerine yer verildi.

Hafta başında Türkiye ile ilgili hazırladığı 38 sayfalık raporunu açıklayan HRW, Türkiye’nin son yıllarda insan hakları alanında geriye gittiğine işaret etmişti. Raporda özellikle internet, MİT, seçimlerde devlet imkanlarının kullanılması ve polis-yargı mensuplarına karşı çıkarılan yasa ve yürütme kararları eleştirilmişti.

HRW, bir dernek veya vakfın faaliyetlerini kısmak ya da durdurmak için meşru ve yasal bir dayanağın olması gerektiğine işaret etti. İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün Türkiye raportörü Emma Sinclair-Webb tarafından Zaman Amerika’ya yapılan özel açıklamada, ‘‘Bir dernek veya vakfın faaliyetlerinin kısıtlanması ya da kapatılması ancak bir mahkeme kararı ile olabilir ki; o da açık ve net kanıtlara dayanmak zorundadır.’’ dedi.

Sinclair-Webb, hükümeti, ‘‘Kimse Yok Mu olayında da hükümetin aldığı kararın bir yasal dayanağı görünmüyor.’’ sözleriyle eleştirdi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.