HRW, Şam yönetiminin sivillere karşı misket bombası kullandığını kanıtladı

HRW, Şam yönetiminin sivillere karşı misket bombası kullandığını kanıtladı

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) bugün yayınladığı raporunda, Suriye Hava Kuvvetleri’nin sivillere yönelik misket bombası kullandığını kanıtladığını açıkladı. 

 

New York merkezli örgüt, bu saldırılarla uluslararası insan haklarının ciddi manada ihlal edildiğini ve bu suçu kasten işleyenlerin savaş suçuyla yargılanacaklarını hatırlattı. 80 sayfalık ‘Göklerden Yağan Ölüm: Sivillere Yönelik Gelişigüzel ve Hedefli Hava Saldırıları’ başlıklı rapor, Suriye hükümetini ağır dille eleştirdi. Raporun, Halep, İdlib ve Lazkiye gibi muhalif güçlerin kontrolü altında bulunan 50 farklı bölgeden 140’ın üzerinde tanık ve mağdurlar ile görüşülerek hazırlandığı belirtildi. Örgüt raporunda ayrıca kendisinin belgelediği hava saldırılarında en az 152 sivil öldürüldüğüne dikkat çekti. 

 

Suriyeli yerel aktivistlerin oluşturduğu bir ağın verdiği bilgilere göre Temmuz 2012 tarihinden bu yana Suriye genelinde hava saldırısı sonucu öldürülen sivil sayısının 4,300’ün üzerinde olduğu da raporda yer aldı.

 

Örgütün acil durum araştırmacılarından Ole Solvang “Gittiğimiz her köyde, kendi ülkelerinin hava kuvvetleri tarafından saldırıya uğramanın oluşturduğu dehşeti yaşayan sivil halkla karşılaştık. Bu hukuk dışı hava saldırıları çok sayıda sivilin ölmesine ya da yaralanmasına yol açmakla kalmadı, topluma yıkım, yurtsuzluk ve korku tohumları ekti” dedi.

 

Sivillerin ekmek almak için önünde beklediği dört fırının hükümet güçlerince toplam sekiz kez kasten bombardımana tabi tutulduğuna işaret eden örgüt, ziyaretleri süresince iki hastaneye de 7 defa hava saldırısı düzenlendiğini kaydetti. 

 

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Şam yönetimine bağlı güçlerinin Ekim 2012’den bu yana 119 bölgede 150‘nin üstünde misket bombası kullandığını da belgelediğini açıkladı. Misket bombası dışında hükümetin yangın silahları da kullanıldığı raporda kaydedildi. 

 

Örgüt, raporunda sivillere yönelik gelişigüzel ve orantısız hava saldırıları ile yerleşim yerlerinde geniş bir bölgeyi etkileyen misket bombaları, balistik füzeler, yakıcı ve patlayıcı silahların kullanımının yasaklanması için uluslararası çabaların hızlanması gerektiğini yazdı.

HRW, uluslararası topluluktan özellikle Irak’a baskı yaparak, topraklarından İran ve Rusya’nın Suriye’ye silah hava yoluyla silah naklini engelleyebilmek için bağımsız gözlemciye izin vermesi için baskı kurmasını istiyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.