HRW: İstikrar için AKP ve Erdoğan intikam duygusu ile hareket etmemeli

HRW: İstikrar için AKP ve Erdoğan intikam duygusu ile hareket etmemeli

Uluslararası İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), yeni kurulacak AKP hükümeti ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın muhaliflere karşı intikam politikaları ile hareket etmemesi çağrısı yaptı.

HRW adına yazıyı kaleme alan bu kurumun deneyimli Türkiye uzmanı Emma Sinclair-Webb, ‘‘Yeni kurulacak olan hükümetin istikrarı sağlayabilmesi adına en önemli adımlardan birisi Erdoğan ile partisi AKP’yi eleştiren muhalifleri ve basına karşı son üç yıldır yürütmekte olduğu intikam kampanyasına son vermek olacaktır’’ dedi.

Seçimlerden önce İpek-Koza Medya Grubuna karşı yapılan gasp olayını HRW, ‘‘Seçimler arifesinde polis eşliğinde İpek Medya Grubu’na acımasız baskınla televizyon ve gazeteleri hükümet yanlısı dönüştürme çabası apaçık bir intikamdı’’ ifadeleri dikkat çekti.

İpek medya grubuna yapılan baskıların hükümet politikasına dönüştüğünün altını çizen deneyimli uzman Webb, bu basın kuruluşunda çalışan birçok gazeteciye davaların açıldığı, baskılar uygulanarak susturulmak istendiği, internet sitelerinin ve sosyal medyasının bloke edilerek halkın haber alma hakkının kısıtlandığını dile getirdi.

‘‘GÜLEN HAREKETİ TERÖR İLE SUÇLANIYOR AMA DELİLDEN YOKSUN’’

Webb, Erdoğan’ın İpek Koza’ya yaptığı baskının kendisine karşı darbe yapmakla suçladığı Fethullah Gülen taraftarı olması gerekçesi ile yapıldığını söyledi. Webb, AKP’nin Gülen hareketini terörizmle suçladığı ancak Gülen sempatizanlarının hiçbir şiddet olayına karışmadığı gibi bu konuda en ufak bir delilin dahi ortaya konamadığının altını çizdi.

‘‘TÜRKİYE’NİN İNSAN HAKLARI GİDEREK BOZULUYOR’’

Türkiye’nin insan hakları karnesinin giderek bozulduğuna vurguda bulunan HRW, yeni hükümetin Kürt vatandaşları ile kendileri gibi düşünmeyen kesimlere karşı uyguladığı şiddet ve hak ihlallerinden vazgeçerek koastan istikrara doğru adım atabileceğini aktardı.

HRW, seçimler sonunda Erdoğan’ın partisi AKP’nin dördüncü dönem için yeniden Meclis’te çoğunluğu kazanarak iktidarı elde ettiğini belirtti. HRW, seçim sonuçları için kamuoyu yoklaması yapan 7 anket şiketinin de 9 puanlık artışı önceden tahmin edemediğine açıklamasında yer verdi.

Seçim sonuçlarının Erdoğan ile partisine ülke içi ve dışından aldığı eleştirilere karşı güç de verdiği yorumunu yaptı.

AKP’nin seçim kampanyasını iktidara geldikleri zaman kaostan istikrara çıkma vadi ile sürdürdüğünü belirten HRW, ‘‘Bu vaat seçmende karşılık buldu. Yaz dönemince (7 Haziran’dan sonra) ülkenin güneydoğusunda PKK ile güvenlik güçleri arasında ortaya çıkan çatışmaların, IŞİD’in Ankara’da 102 insanı öldürmesi gibi  şiddet olayları güvensiz bir ortam oluşmasına yol açtı’’ diye geçen 5 ayı tanımladı.

‘‘KÜRT SORUNU POLİTİK YOLLA ÇÖZÜLMELİ’’

HRW, insan hakları açısında Türkiye’nin tekrar istikrara kavuşabilmesi için Kürt halkına karşı geçtiğimiz 5 ay süresince yapılan çeşitli operasyonların ve hak ihlallerin bir daha gerçekleştirmemek kaydı ile yeni bir adım atmasına bağlı olduğunu aktardı. HRW, yeni kurulacak AKP hükümetin de ‘‘Kürt sorununu politik yoldan çözmeli’’ tavsiyesinde bulundu.

New York merkezli insan hakları derneği son olarak Kürt sorununa politik yoldan yaklaşımın Türkiye’nin kendi vatandaşının insan hakkını korumasına yönelik atacağı ileri bir adım olacağına işaret etti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.