Hong Kong’da göstericilerden işgal tehdidi

Hong Kong’da göstericilerden işgal tehdidi

Çin’e bağlı özerk bölge Hong Kong’da Pekin yönetiminin 2017 yılında gerçekleştirilecek ‘Özel İdari Yönetim’ seçimlerine müdahale etmesine tepki olarak patlak veren eylemlerde yeni bir gelişme yaşandı.

“İkinci Tiananmen’’ ya da “Şemsiye Devrimi’’ gibi adlarla anılan protestoların başını çeken Hong Konglu öğrenci liderleri “tek ülke iki sistem” politikasıyla idare edilen bölgenin Çin tarafından atanmış valisi Leung Chun Ying’i bugünün sonuna kadar istifa etmeye çağırdı. Protestocular, aksi hâlde hastaneler ve sosyal yardım kurumları dışında kalan tüm kamu binalarını işgal edecekleri tehdidinde bulundu.

Binlerce gösterici, komünist Çin’in 1949 yılında kuruluşunun kutlandığı dünkü Çin Milli Günü törenlerine katılan Leung’i istifaya çağıran sloganlar attı. Leung törende yaptığı konuşmada, halkın Pekin’in sunduğu yeni sistemi kabul etmesini istedi.

Seçimlere katılacak adayların Çin yönetimi tarafından belirlenmesine karşı çıkan Hong Kong öğrenci liderleri ise dün yaptıkları basın toplantısında, Çinli yetkililerle görüşmek istediklerini belirtti. Eylemleri ‘yasa dışı’ diye niteleyen Çin hükümeti geçen cuma gününden bu yana sokağa taşan krizi Leung’in çözmesini bekliyor. Eylemciler ise polise biber gazı kullanma emri verdiği gerekçesiyle valiyi muhatap almayı reddediyor.

Hong Konglu göstericiler,  seçime katılacak adayların Çin yanlısı yerel elitlerden oluşan bir komite tarafından onaylanması zorunluluğunu protesto ediyor. Seçimlerde en fazla üç kişinin adaylığına izin verilecek olması da tepki görüyor. Daha önce yürürlükte olan sistemde Hong Kong bölgesel yönetiminin başkanı, 1200 kişilik Seçim Komitesi tarafından belirleniyordu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.