Hong Kong’da demokrasi ayaklanması

Hong Kong’da demokrasi ayaklanması

Çin’e bağlı ‘Özel İdari Yönetim’ statüsünde olan Hong Kong’da, Pekin’in seçim sistemine müdahalesine tepkiler büyürken, protestolar nedeniyle şehirde hayat durma noktasına geldi.

Polis, gece yarısı hükümet binası çevresinde dağılmayan kalabalıklara cop ve göz yaşartıcı gazla müdahale etti ancak çoğunluğu gençlerden oluşan kalabalık meydanlardan çekilmedi. Cuma akşamından bu yana devam eden gösterilerde 80’e yakın kişi gözaltına alındı. 12’si polis 41 kişi de yaralandı. 7 milyon nüfuslu özerk bölgede gösterilerin genişleyerek sürmesi bekleniyor. Çin medyası ise “aşırıcıların’’ emellerine ulaşamayacağını yazıyor. Gösteriler, merkezdeki bankalar semtinde yoğunlaşırken, on binlerle ifade edilen göstericilerin katıldığı eylemler nedeniyle bazı semtlerde ulaşım aksadı. Mongkok’ta da binlerce gösterici, ana yola barikatlar kurarak, trafiği durdurdu. Caddelerdeki dev protestolar ve polisin müdahalesi sonucu Asya’nın finans merkezindeki şehrin pek çok bölgesinde dün okul, mağaza ve bankalar da açılmadı.

Göstericiler, kendi yöneticilerinin Pekin tarafından aday gösterilmesine karşı çıkıyor. Şehrin İngilizlerden Çin’e devri için 1984’te imzalanan bir ortak deklarasyonla Hong Kong’un 1997’den itibaren 50 yıl süresince “tek ülke iki sistem” politikasıyla idari yönden bağımsız ancak dış politika ve savunma gibi alanlarda Çin’e bağlı olması kararlaştırılmıştı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.