Hollanda ırkçı partiye yol vermedi

Hollanda ırkçı partiye yol vermedi

Hollanda’da bugün yapılan seçimlerin ardından tutulan sandık çıkış anketleri, iki Avrupa yanlısı merkez partisinin başa baş gittiğini ortaya koydu.

Başbakan Mark Rutte’nin merkez sağcı VVD Partisi’nin, Diederik Samsom liderliğindeki merkez solcu İşçi Partisi’nden bir veya iki sandalye fazla kazanması bekleniyor.

Seçim çıkış anketleri, Geert Wilders liderliğindeki Özgürlük Partisi’nin 24 olan sandalye sayısının 13’e düşeceğini tahmin ediyor. Sosyalist Parti ise, 2010 yılında olduğu gibi 15 sandalyeyle üçüncü gelme ihtimali var.

Önceki haftalarda yapılan kamuoyu araştırmaları, her iki partinin de, çıkış anketlerinin tahmin ettiği sandalye sayısından azını alacağına işaret ediyordu. Bugün yapılan seçimler, kesintilere ve yakın tarihteki Euro Bölgesi kurtarma paketlerine halkın ne derece destek verdiğini sınar nitelikteydi.

Hollanda devlet kanalı NOS’un yaptığı seçim çıkış anketlerine göre VVD’nin parlamentonun alt kanadındaki 150 sandalyeden 41’ini, İşçi Partisi’nin ise 40’ını kazanacağı tahmin ediliyor. Teorik olarak bu iki parti yeni bir koalisyon hükümeti kurabilecek olsa da, liderler seçim kampanyaları sırasında bu ihtimal üzerinde durmadı.

İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt seçim sonuçlarından memnuniyetini Twitter’da “Popülist Avrupa-karşıtı partiler Hollanda’da kaybediyor gibiler. Kesinlikle harika bir haber” yazarak belirtti.

Resmi olmayan sonuçların Perşembe günü açıklanması; Pazartesi de resmiyet kazanması bekleniyor.

4 Türk kökenli aday meclise girdi


Seçimlere katılan 14 Türk kökenli adaydan 4’ü meclise doğrudan girdi.
Seçilen Türk kökenli adayların 3’ü İşçi Partisi’nden: Keklik Yücel, Tunahan Kuzu ve Selçuk Öztürk. Ayrıca Sosyalist Parti’den Sadet Karabulut sandalyesini korumayı başardı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.