Her yıl 800 bin kişi intihar ediyor

Her yıl 800 bin kişi intihar ediyor

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), her 40 saniyede bir intihar vakası yaşandığını açıkladı. Örgüt, her yıl dünya genelinde ortalama 800 bin kişinin intihar ettiği duyurdu.

Birleşmiş Milletler’e (BM) bağlı DSÖ, yeni bir çalışmayı kamuoyuyla paylaştı. Her yıl yaklaşık 800 bin kişinin kendi hayatına son verdiğini ortaya koyan raporda, sadece 28 ülkenin ‘ulusal intihar önleme stratejisi’ne sahip olduğu kaydedildi.

ERKEKLER İNTİHARA DAHA MEYİLLİ

İntiharın, 15-29 yaş arası gençlerde en büyük ikinci ölüm nedeni olduğu açıklanırken, 70 yaşın üzerindeki insanlarda intihar vakalarının daha sık yaşandığı belirtildi. Rapora göre intihar vakalarının dörtte üçü düşük ve orta gelirli ülkelerde yaşanırken, zengin ülkelerde intihar eden erkeklerin sayısı kadınların sayısının üç katı.

DSÖ’nün çalışmasında ateşli silahlar ve zehirli kimyasallara erişimi kısıtlamanın intihar oranlarını düşürdüğü kaydediliyor. İntiharlara karşı ulusal bir strateji uygulamaya konduğunda etkili olduğu, ancak çok az sayıda ülkenin böyle bir strateji geliştirdiği vurgulanıyor.

MEDYANIN İNTİHARI ELE ALIŞ BİÇİMİ YANLIŞ

Bazı ülkelerde psikolojik sıkıntıların ‘akıl hastalığı’ olarak görüldüğüne dikkat çeken raporda, bu durumun insanları profesyonel yardım aramaktan uzak tuttuğu ve intihara yol açtığı savunuldu .

DSÖ çalışmasında intiharların medyada ele alınış biçimi de eleştirildi ve bu noktada ünlü Hollywood yıldızı Robin Williams’ın ölümüyle ilgili yayınlanan detaylar örnek verildi.

Raporda, daha önce intihar girişiminde bulunan kişilere daha fazla yardım edilmesi çağrısı da yapıldı.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.