Henry Kissinger: İran, IŞİD’den daha büyük sorun

Henry Kissinger: İran, IŞİD’den daha büyük sorun

ABD eski Dışişleri bakanlarından Henry Kissinger, İran’ın IŞİD’den daha büyük bir sorun olduğunu söyledi. Ülkenin saygın yayın kuruluşlarından olan NPR’a demeç veren Kissinger, ‘‘İran, IŞİD’den daha büyük sorun’’ dedi.

Cumartesi günü yayınlanan mülakatta Kissinger, İran’ın Orta Doğu’da daha köklü temellere sahip olduğunu belirterek, mevcut durumun Tahran’a imparatorluk kurmasına olanak sağladığını ifade etti. 1919-20 yıllarında çizilen sınırların yıkıldığını savunan Kissinger, ‘‘Bu durum İran’ı stratejik bakımdan daha güçlü bir noktaya getirdi. Benim endişem İran’ın IŞİD’ den daha büyük sorun olduğudur. IŞİD çok agresif bir ideolojiye sahip ve maceracı bir grup. Ancak onların stratejik şekilde varlıklarını devam ettirebilmek için daha fazla toprak fethetmeleri gerekmekte. IŞİD ile birlikte bölge daha da önemli hale geldi. Bu da anlaşmazlıkları daha yönetilebilir hale getirdi İran’la.’’ dedi.

Kissinger, IŞİD’in ABD’li gazetecilerin kafasını kestiği görüntüleri dünya ile paylaşmasını ise, ‘‘’Güçlü IŞİD’ gösterisi ile daha güçlü saldıracağı mesajını vermek istedi.’’ diye değerlendirdi.

Kissinger, İran’ın geçmişteki nükleer çalışmaları ile ilgili sergilediği tavrın şaşırtıcı olmadığını kaydetti. ABD’nin müdahaleci dış politika mimarı olan Kissinger, İran’ın daha önce mutabık kalınan geçmiş nükleer çalışmalarıyla ilgili kritik bilgileri belirlenen tarihe kadar vereceği sözünde yine durmadığına dikkat çekti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.