Henri Barkey: Türkiye yeni bir krizin eşiğinde

Henri Barkey: Türkiye yeni bir krizin eşiğinde

ABD’nin başkenti Washington’daki saygın düşünce kuruluşlarından Wilson Center’da Türkiye’de son günlerde yaşanan yolsuzluk operasyonları ve polislerin görevden alınmaları konularının tartışıldığı bir seminer düzenlendi. “Komplolar ve Yolsuzluk Skandalları: Türk Politikasının Krizi” başlığını taşıyan programa ABD’li Türkiye uzmanı Henri Barkey ve Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İhsan Dağı konuşmacı olarak katıldı. Türkiye uzmanı Henri Barkey, ülkenin yeni bir krizin eşiğinde olduğunu ve durumun daha kötüye gidebileceğini söyledi. Prof. Dr. İhsan Dağı ise Türkiye’nin son krizle öngürülebilirliğini kaybettiğini ifade etti.

 

Gezi Parkı olaylarında AK Parti’nin, kendilerine uluslararası komplo kurulduğu yönünde bir stratejisi yürüttüğünü ve bu stratejinin kendilerine oy kaybettirmediğini hatırlatan Barkey, bu yüzden aynı stratejinin tekrar denendiğini savundu. Gelişmeler karşısında hükümete bağlılık göstermenin, yaşananlara komplo demekten geçtiğini ifade eden Barkey, “Hatta bir çok yönden mucizevi işler çıkaran Başbakan Yardımcısı Ali Babacan dahi bunun küçük bir darbe olduğunu söyledi.” dedi.

 

 

 

BATI KARŞITI YAYINLAR YAPILIYOR

 

Bazı TV ve gazetelerin yabancı düşmanı, Batı karşıtı, antisemitik yayınlar yaptığına dikkat çeken Barkey, dış politikanın yaşananlardan olumsuz etkilenebileceğini söyledi. Barkey, gelişmelerin Türkiye-ABD ilişkilerini de negatif yönde etkilediğini ifade etti. Gezi Parkı protestolarının ardından ABD Başkanı Barack Obama’nın Suriye konusunda askeri müdahale gündeme geldiğinde dahi Başbakan Erdoğan’la görüşmediğine dikkat çeken Barkey, “Bu hiç görülmedik bir durum.” dedi. Barkey, ABD büyükelçisinin ülkeden çıkarılmasına varan tartışmaların basına yansıdığını hatırlattı.

 

Başbakan Erdoğan’ın yönetimindeki AK Parti’nin en son 50 oy aldığını belirten Barkey, “Erdoğan, oylarını yüzde 46-47 civarında görmeye hazır. Ama bunun altındaki bir rakam ‘Halkın yarısı bana destek veriyor.’ söylemini geçersiz kılacaktır.” dedi. Sonar’ın yaptığı son ankette oylarının yüzde 42 göründüğünü ifade eden Barkey, “Bu O’nun için kabul edilebilir değil.” şeklinde konuştu.

 

“HİZMET HAREKETİ, ERDOĞAN’IN OTORİTER HALE GELDİĞİNİ DÜŞÜNÜYOR”

 

AK Parti ve Hizmet Hareketi’nin geçmişte tatiksel bir işbirliği yaptığını, daha sonra iki tarafın da birbirini tehdit olarak gördüğünü ifade eden Barkey, Hizmet Hareketi’nin “Erdoğan’ın daha fazla otoriter hale geldiğini ve tek adam, tek parti kuralları oluşturduğunu düşündüğünü” savundu.

 

Yolsuzluk operasyonlarının arkasında Hizmet Hareketi olduğu iddialarına ilişkin değerlendirmede bulunan Barkey, “Yaşanan her şeyi Hizmet Hareketi ile ilişkilendiremeyiz. Gezi Parkı protestolarının kesinlikle Hizmet Hareketi ile bir ilgisi yoktu. Bazı polislerin ve savcıların Hizmet Hareketi’ne sempati duyması mümkün olabilir. Nihayetinde polis memuru polis memurudur savcı ise savcı. Eğer bir yolsuzluk hadisesi ile karşılaşırlarsa görevlerini yapmak durumundalar.” şeklinde konuştu.

 

TÜRKİYE SİYASİ İSTİKRAR VE ÖNGÖRÜLEBİLİRLİĞİNİ KAYBETTİ

 

Prof. Dr. İhsan Dağı ise Türkiye’nin son krizle siyasi istikrar ve öngürülebilirliğini kaybettiğini ifade etti. Dağı, geçmişte AK Parti’ye, Hizmet Hareketi’nin dışında liberaller, kürtler, Avrupa Birliği, ABD yönetimi ve hatta Washington Post ve New York Times’ın da destek verdiğini hatırlattı. Prof. Dağı, Hizmet Hareketi’nin AK Parti’den desteğini çekmesinin sebeplerinden ikisini, “daha modern bir dış politika isteği ve yeni sivil anayasa konusunda hayal kırıklığı” olarak açıkladı.

 

[iframe width=”560″ height=”315″ src=”//www.youtube.com/embed/vW7U8TBHoiw” frameborder=”0″ allowfullscreen]

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.