Helsinki Komisyonu: Erdoğan’ın Zaman’a el koyması çok kaygı verici

Helsinki Komisyonu: Erdoğan’ın Zaman’a el koyması çok kaygı verici

ABD Kongresi Helsinki Komisyonu, Zaman Gazetesi’ne kayyım atanmasına sert tepki gösterdi.

Helsinki Komisyonu olarak bilinen ABD Kongresi Avrupa’da Güvenlik ve İşbirliği Komisyonu Başkanı Senatör Roger Wicker, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Zaman’a el konmasının karar alıcısı olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı işaret etti. 

Helsinki Komisyonu Başkanı Senatör Christopher Smith’in de destek verdiği açıklamada Wicker, “Erdoğan’ın, Türkiye’deki özgür medya kuruluşu Zaman’a el koyma kararı almasından dolayı derin kaygı duyuyorum. Hükümetin Zaman’a el koyması Türkiye’nin geçmişte sahip olduğu enerjik ve çeşitli medya ortamının tamamen bittiği manasına geliyor. Bugün Türkiye daha az bilgilendirilmiyor aynı zamanda daha az özgür” ifadelerini kullandı.

Son 18 ayda Erdoğan’a hakaretten 1845 dava açıldığı haberleri konusunda da kaygılarını dile getiren Wicker, “Türkiye’ye bu çağdışı hakaret ve cezai tahkir kanunlarının tümünü kaldırması çağrısı yapıyoruz. Eğer ifade ve medya özgürlüğü gibi temel özgürlükler tehlikedeyse, demokrasinin kendisi tehlikededir” dedi.

Türkiye’de medya özgürlüğüne dair verilen bilgilendirme notunda, Türkiye’de gazetecilerin fiziksel saldırı, hapis, internet kısıtlamaları ve hakaret davaları gibi uluslararası insan hakları ile bağdaşmayan uygulamalarla yüz yüze kaldığı ifade edildi.

Bilgi notunda Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü ve Freedom House’un (Özgürlük Evi) raporlarına da atıfta bulunuldu. Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nün basın özgürlüğü sıralamasında Türkiye’nin 180 ülke arasından 149. sırada yer aldığı, Freedom House’un raporlarında ise Türkiye’de geçen 5 yılda basın özgürlüğünün sürekli olarak gerilediğine dikkat çekildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın İnsan Hakları Raporu’ndan da alıntı yapılarak, Türk hükümetinin bazı dini, siyasi ve kültürel görüşlere sahip bireyleri hedef alarak saygınlıklarına zarar verdiği veya haklarında davalar açtığı dile getirildi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.