Hava saldırıları IŞİD’i ‘geriletti’

Hava saldırıları IŞİD’i ‘geriletti’

ABD liderliğindeki koalisyon, IŞİD’in Kobani merkezine girmesinin ardından hava operasyonunu yoğunlaştırdı. PYD’nin Kobani dış ilişkiler sorumlusu İdris Nassan, “Top atışları ve bombardıman etkili oldu, IŞİD pek çok mevziden geriletildi.” dedi. Ancak IŞİD militanları Kobani’yi vurmayı sürdürüyor.

Üç hafta süren kuşatmanın ardından Kobani’ye giren IŞİD’in, ABD liderliğindeki koalisyon güçlerinin hava operasyonlarını artırması sonucu kısmî olarak geri çekildiği bildirildi. Koalisyon uçakları son iki günde şimdiye kadarki en etkili saldırıları gerçekleştirmiş ve IŞİD’e ait zırhlı araçlarla tank ve uçaksavar taşıyıcıları vurmuştu. PKK’nın Suriye kolu PYD’nin Kobani dış ilişkiler sorumlusu İdris Nassan, Reuters’a yaptığı açıklamada, “Şu anda IŞİD, Kobani girişlerinin dışına çıkarıldı. Bu, şehre girdiklerinden beri IŞİD’in yaşadığı en büyük geri çekilme oldu.” dedi.

Hava operasyonlarının sonuç verdiği ve militanların yeniden kentin kenar mahallelerine kadar çekildiği ifade ediliyor. Nassan, bazı mevzileri geri aldıklarını söylerken, “Bunu, bölgeden çekilişleri için bir geri sayımın başlangıcı olarak görebiliriz.” diye konuştu. Ancak gece yarısı yeniden saldırıya geçen IŞİD militanları aralarında tankların da bulunduğu ağır silahlarla şehri bombalamaya ve kenar semtlerde ilerlemeye başladı. Bölgeden gelen haberlere göre özellikle Kani Arap mahallesi ile Miştenur tepesi civarında sert çatışmalar yaşanıyor. IŞİD militanları, kenti sürekli top ateşine tutuyor. Abluka sebebiyle hâlâ şehri terk edemeyen yüzlerce sivilin akıbetinden de endişeleniliyor. Edinilen bilgilere göre PYD Eşbaşkanı Salih Müslim’in eşi Ayşe Müslim ile örgütün bazı üst düzey isimleri Suruç’a sığındı.

NY TIMES: ANKARA ABD’Yİ BIKTIRDI

Suruç’ta Kobani’yi gören hakim tepelere tank ve obüsler yerleştiren Türk Silahlı Kuvvetleri ise teyakkuzda. Bazı noktalara dün füze rampaları konuşlandırıldı. Ancak Türkiye’nin Kobani’de katliam tehdidi karşısında IŞİD’e karşı aktif rol almaması Batı’da eleştiri konusu oluyor. ABD de IŞİD’le mücadelede çekingen tutumundan vaçgeçmesi için Ankara üzerindeki baskıyı artırıyor. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, son üç günde Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile birçok telefon görüşmesi gerçekleştirdi. ABD Başkanı Barack Obama’nın IŞİD’le savaşta özel temsilci olarak atadığı emekli Orgeneral John Allen Türkiye’ye geliyor. ABD’nin muteber gazetelerinden New York Times’ın dün manşetten verdiği habere göre Türk hükümetinin harekete geçmemesi Washington’ı bıktırdı. Allen’ın kritik ziyareti öncesi ismi açıklanmayan üst düzey bir Amerikalı yetkili, NY Times’a yaptığı açıklamada, “Kendi sınırlarına bir milden az bir mesafede bir katliamı önlemek için ayak direten Türkiye konusunda giderek artan bir sıkıntı var. Suriye’de bir insanî felaketin yaşandığı şeklindeki tüm yüksek sesli açıklamalardan sonra yeni bir felaketi önlemek için tedbir almamaya yönelik gerekçeler icat ediyorlar. Bir NATO müttefiki, sınırından biri taş atımı mesafede cehennem meydana gelirken bu şekilde hareket etmez.” eleştirisinde bulundu.

Yaklaşık 1,6 milyon Suriyeliyi ağırlayan ve Kobani saldırısının ardından yeni bir göç dalgası ile karşı karşıya olan Türkiye ise Suriye içinde güvenli bir bölge oluşturulmasını, Suriye’de sadece IŞİD’in değil Beşşar Esed’in devrilmesini de garanti edecek bir strateji geliştirilmesini istiyor.
ABD tampon bölgeye açık kapı bıraktı, Fransa destek verdi
Ankara’nın ısrarla IŞİD karşıtı koalisyona kabul ettirmeye çalıştığı Suriye içinde bir tampon bölge kurulması teklifi hakkında açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, bu fikrin ‘incelenmesi gerektiğini’ söyledi. Kerry ile Washington’da görüşmesinin ardından düzenledikleri ortak basın toplantısında konuşan İngiliz mevkidaşı Philip Hammond da ABD’li bakana destek verdi. Ancak ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü John Kirby ise tampon bölgenin masaya yatırılan seçenekler arasında olmadığına yönelik ABD pozisyonunu tekrarladı. Dün erken saatlerde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’la bir telefon görüşmesi gerçekleştiren Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’nin ofisinden yapılan bir açıklamada da Fransız liderin tampon bölge fikrine destek verdiği belirtildi. Öte yandan, Rusya, Ankara’nın IŞİD’le mücadelede uluslararası koalisyona katılmak için Esed rejiminin de hedef alınması şartına sert tepki gösterdi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, “IŞİD ya da diğer terör örgütlerine yönelik atılacak adımların uluslararası hukuka dayanması gerekiyor. Terörle mücadele sloganı kullanarak mevcut rejimi değiştirmek kabul edilemez. Ümit ediyorum, kimse bunu konuşmuyordur.” dedi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.