Hague: Suriyeli muhalifleri ‘tek ve meşru’ temsilci olarak tanıyoruz

Hague: Suriyeli muhalifleri ‘tek ve meşru’ temsilci olarak tanıyoruz

Fransa’nın ardından İngiltere de ‘Suriye Muhalefeti ve Devrimci Güçleri Koalisyonu’nu (SMDG) Suriye halkının tek meşru temsilcisi olarak tanıdı.

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague parlamentoda milletvekillerine yaptığı açıklamada, “SMDG Suriye halkının tek ve meşru temsilcisidir. SMDG şimdi Esed rejiminin alternatifi ‘güvenilir’ bir temsilcidir.” ifadelerini kullandı.

Koalisyonun İngiltere’ye temsilci atamasını kabul edeceklerini söyleyen Hague, ayrıca muhaliflere 1 milyon dolarlık iletişim sistemleri yardımında bulunacaklarını ifade etti.

İngiliz Dışişleri Bakanı, diplomatik çözümlerin sonuçsuz kalması durumunda, uluslararası hukuka uygun olmak şartıyla, İngiltere’nin hiçbir ihtimali göz ardı etmeyeceğini sözlerine ekledi.

Hague, çoğunlukla Sünnilerden oluşan yeni muhalefet koalisyonu üyelerinden, ülkedeki diğer azınlık gruplara ve insan haklarına saygı gösterecekleri konusunda güvence aldığını hatırlattı.

Muaz el Hatib başkanlığındaki SDMG üyeleriyle geçen hafta dışişleri bakanlığı konutunda bir araya gelen Hague toplantının ardından yaptığı açıklamada, yeni oluşumun Suriye’deki siyasi geçiş süreci için plan oluşturması ve ülkedeki tüm muhalif gruplara ulaşma çabasını takdir ettiklerini belirterek yeni muhalif oluşumu tanıma sinyali vermişti.

Fransız yetkililer muhalifleri silahlandırma seçeneğinin gündemde olduğunu belirtirken, İngiliz dışişleri bakanı ise henüz bu yönde bir karar almadıklarını, Avrupa Birliği’nin (AB) Suriye’ye yönelik silah ambargolarının devam ettiğine dikkat çekiyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.