(Haber İnceleme) Obama’nın Afgan ziyareti Amerikan iç siyasitine dönük bir hareket

(Haber İnceleme) Obama’nın Afgan ziyareti Amerikan iç siyasitine dönük bir hareket

Başkan Barack Obama, El-Kaide lideri Usame Bin Ladin’in öldürülmesinin birinci yıldönümünde Afganistan’a sürpriz bir ziyaret yaptı. Obama’nın ziyareti Afganlılara ya da bu ülkediki uluslar arası güce yönelik mesajlardan ziyade bu sene sandık başına gidecek olan kendi halkına yönelikti.

Gizli tutulan Obama’nın ziyareti esnasında Kabil ve çevresinde geniç güvenlik önlemleri alındığı bölgeden gelen haberler arasında yer alırken Afgan hükümeti ile anlaşmaya da imza atan Başkan buradan Amerikan ulusuna seslenmeyi ihmal etmedi.

Usame Bin Ladin’in öldürülmesinin yanı sıra El-Kaide terör örgütünün diğer üst düzey yöneticilerinin de  etkisiz hale getirilmesi Başkan Obama’nın kasım ayındaki seçimlerde en önemli başarısı olarak görülüyor. Bu başarıyı kasım ayındaki seçime götürme kararlığında olduğunu gösteren Obama, ulusa seslenişinde ‘‘Sevgili vatandaşlarım on yılı aşkındır savaşın kara bulutları altında seyahatlerimizi yaptık. Burada, Afganistan’da artık kara bulutlar kalkıyor, ufuktaki yeni gün ışığını görebiliyoruz’’ dedi.

obama-greets-soldiers-4x3-thumb-400xauto-34954
Başkan Obama’nın gizlice ziyaret ettiği Afganistan’da yalnızca 6 saat kaldı. Afganistan savaşında elde edilen başarıların altını çizen Obama, El-Kaide’ye karşı zafer elde edildiğine vurguda bulundu. ‘‘Amerikan insanının savaştan yorulduğunu biliyorum… Ancak başladığımız işi de Afganistan’da sorumluluk içinde bitirmek durumundayız’’ diyen Obama, dünyanın en fakir üçüncü milleti olan Afgan halkına yardım yapacakları sözünü vermiş oldu.

Obama, Kabil yakının da bulunan Bagram Askeri Üssü’nden ulusuna seslenirken şubat ayında aynı askeri üsde Amerikan askerinin Kur’an-ı Kerim yakması nedeniyle şiddetli çatışmaya sahne olmuştu. Obama konuşmasında bir taraftan elde ettikleri başarının önemine vurguda bulunurken diğer taraftan da işlerin henüz bitmediği mesajını verdi. Obama bir anlamda ‘dere geçerken at değiştirilmez’ diyerek Amerikan halkına başladığı işi bitirebilmesi için ikinci dönem de seçilebilmesinin gerekliğini ima etti. Başkan Obama, ‘‘Zor günler ileride’’ diyerek zayıf olan Hamid Karzai hükümetinin güçlendirilmesi, Pakistan ile bozulan ilişkiler, Taliban güçlerinin hala ülkede etkinliği gibi bölgedeki bazı sıkıntılı konuların varlığına işaret etmiş oldu.
3984314-3x2-940x627

LADİN’İN SİYASİ MALZEME YAPILAMASI CUMHURİYETÇİLERİ RAHATSIZ EDİYOR

Bu yıl başkanlık seçimlerinin en önemli gündem maddesi şüphesiz ekonomi. Başkan Obama, 2008 yılında seçilirken vaat etmiş olduğu reformların bir kısmını yerine getirirken genel anlamdaki ‘değişim’’ sloganın altında kaldı ve Washington’da arzu edilen yenilikleri yapmaya muktedir olamadı. Bunların başında da işsizliğin hala yüksek olması, ekonomide bir türlü arzu edilen büyümenin sağlanamaması, enerji fiyatlarının yüksekliği ile lobilere karşı zemin kaybetmesi. Bu gerçeği bilen Obama’nın seçim ekibi dış politika da elde edilen başarıları gündeme taşıma, canlı tutuma gayretinde.

Ladin’in öldürülmesinin siyasi malzeme yapılmasından Cumhuriyetçiler oldukça rahatsız. Obama’nın Afganistan’ı ziyaret ettiği günü sabahında bir televizyon programına katılan Cumhuriyetçi Parti’nin kasım ayındaki başkanlık seçiminde adayı olacağına kesin gözüyle bakılan Mitt Romeny, Ladin’in öldürülmesinin bir ülke meselesi olduğunu ve bunun siyasi malzeme yapılmaması gerektiğini söyled.

Romney, Ladin’in öldürülmesinde Obama’nın başarılı olduğunu inkar etmedi ancak eleştirmekte de geçikmedi. Romney, muhtemel rakibi Obama’nın Afganistan’dan çekilme tarihi vermesinin hata olduğunu, bunun Taliban’a daha fazla güç kazandırdığını ileri sürdü.

Romney, Obama’nın yerinde olsa Ladin’in öldürülmesi yolunda kendisinin de aynı emiri vereceğini ifade ederek, Başkan’ın aslında büyük risk almadığını, yalnızca yapması gerekeni yaptığını ifade etti.

Afganistan’da hala 68 bin civarında askeri bulunan Amerika, askerilerinin Kur’an-ı Kerim yakma eylemi, bir askerin 17 sivili Afganı gece baskını ile hunharca öldürmesinden sonra iyice tepkileri üzerine toplamış durumda. Obama’nın Afgan halkına Amerikan yardımlarının süreceği sözü de Afgan halkına ne kadar tesir edeceği ise henüz bilinmiyor.

2001 yılında başlayan Afgan savaşında 3 bin dolayında Amerikan ve NATO askeri yaşamını yitirdi. Bunlar içinde geçtiğimiz mart ayı içinde helikopter kazası sonunda şehit düşen 12 Türk askeri de bulunuyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.