[HABER ANALİZ] Rusya’da ikinci terör saldırısı: 14 ölü

[HABER ANALİZ] Rusya’da ikinci terör saldırısı: 14 ölü

Rusya, Volgograd şehrinde art arda patlayan bombaların şokunu yaşıyor. Tren istasyonuna düzenlenen saldırının üzerinden 24 saat geçmeden bu kez bir troleybüsü hedef alan intihar saldırısında 14 kişi hayatını kaybetti. Saldırıların hedefinde 7 Şubat’ta başlayacak Soçi Kış Olimpiyatları olduğu iddia ediliyor.

 

Önceki gün bir tren istasyonunun hedef alındığı Rusya’nın Volgograd şehrinde, bu olayın üzerinden 24 saat geçmeden ikinci bir terör saldırısı gerçekleştirildi. Halkın mesaiye yetişmek için toplu taşıma araçlarını yoğun olarak kullandığı sabah saatlerinde bir troleybüste patlatılan bombalar, 14 kişinin ölümüne yol açtı. Saldırıda 27 kişi de yaralanırken, bunlardan ikisinin durumunun ağır olduğu bildirildi. Tren istasyonuna yönelik bir kadın intihar eylemcisinin pazar günü gerçekleştirdiği saldırıda ölenlerin sayısı ise 17’ye yükseldi.

   

Volgograd’da aradan bir gün bile geçmeden yeniden bombaların patlaması ülkeyi alarma geçirdi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Başbakan Dmitri Medvedev’le acil bir görüşme yaptı. Görüşmeden başkent Moskova dahil birçok kentte tren istasyonları, metro durakları ve alışveriş merkezlerinde güvenlik önlemlerinin artırılması kararı çıktı. Rusya hükümeti ayrıca ölenlerin yakınlarına 30 bin dolar yardım verilmesini kararlaştırdı.

Rusya’nın Kafkas bölgesinde artan saldırıların hedefinin 7 Şubat’ta başlayacak Soçi Kış Olimpiyatları olduğu iddia ediliyor. Eylemler için de 700 kilometre mesafede bulunan Volgograd kenti üs olarak seçildi. İddialara göre kendini ‘Kafkasya Emiri’ olarak ilan eden Çeçen ayrılıkçı lider Doku Umarov, Putin’in prestij açısından büyük önem verdiği olimpiyatları etkisiz hale getirmek için iki ay önce taraftarlarına eylem çağrısı yaptı. Rus uzmanlar, terör saldırılarının artmasında Putin’in son dönemde içeride ve dışarıda elde ettiği kazanımların etkisiz hale getirilme çabası olduğunu da düşünüyor. Batı ile Rusya arasında nüfuz mücadelesinin yaşandığı Ukrayna, tercihini Moskova’dan yana kullandı. Gürcistan’da da Batı’nın desteklediği Gül Devrim’i sona erdi. Avrasya Birliği için kolları sıvayan Rusya, Mısır, Irak ve Libya başta olmak üzere Ortadoğu ülkeleri ile askeri işbirliğini hızla geliştiriyor. Esed rejimini desteklediği Suriye krizinde ve İran nükleer sorununda istediğini alan Moskova, NATO’nun ayrılışından sonra Afganistan ve Orta Asya’nın güneyinde nüfuzunu daha da güçlendirmeyi hedefliyor. Çok kutuplu dünya söylemini dillendiren Putin, 700 milyar dolarlık harcama ile 2020’ye kadar ordusunu da modernize edecek.

 

Askerî gücün etkin dış politikada yeterli olmadığını kavrayan Moskova, siyasî ve ticarî hamleler geliştirmeye çalışıyor. Kremlin karşıtı ünlü işadamı Mihail Hodorkovski, Punkçı gruplar, muhalif isimler, Greenpeace üyeleri ve daha binlerce kişi yılbaşı affı ile serbest bırakıldı. Ancak Moskova’nın özgürlükçü adımları terör saldırıları ile kırılıyor. Son saldırılarla birlikte Putin, ayrılıkçı söylem ve fiillere 5 yıla kadar hapis cezası verilmesini öngören yasayı imzaladı. 100’den fazla etnik topluluk ve farklı inançlara mensup insanların yaşadığı Rusya’da terör saldırılarından en çok Müslüman topluluklar zarar görüyor. Rusya Merkezî Bölge Dinî Yönetim Başkanı Talgat Taceddin, terör ve aşırılıkçı yapılara karşı olduklarını, geleneksel ve barış yanlısı Müslümanların hedef haline getirilmemesini talep etti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.