Güney Sudan’da çatışan tarafları BM sert bir dille uyardı

Güney Sudan’da çatışan tarafları BM sert bir dille uyardı

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Ban Ki-mun, Güney Sudan’ın birçok yerinde artarak devam eden şiddet olaylarında, insan hakları ihlalleriyle etnik gerilimlerin körüklediği olayla ilgili olarak ‘‘derin endişe’’ içinde olduğu duyuruldu. Ban, çatışan tarafların diyalog çağrılarına olumlu cevap vererek, ülkelerinin geleceğini tehlikeye atmamaları konusunda uyardı.

 

BM Genel Sekreterliği Sözcülüğü tarafından yapılan yazılı açıklamda, Ban, Sudan hükümet ve muhalefet güçlerine seslenerek sivillerin haklarına saygılı olmalarını ve güvenliğini sağlamalarını istedi. Ban, çatışan taraflara uluslararası insan hakları ile hukukunu hatırlatarak, bunu çiğneyenlerin hesap vereceğinin altını çizdi.

 

BM’nin Güney Sudan’da görev yapan  UNMISS’in BM personeli ile sivillerin korunması için ellerinden gelen çabayı sarf ettiğini belirten Ban,  UNMISS’in görev yaptığı Akobo mülteci kampına düzenlenen saldırıyı öğrenmekten dolayı dehşete düştüğünü söyledi. Mülteci kampında sivillerin olduğuna dikkat çeken Ban, henüz teyit edilmemesine karşılık can kaybı ve yaralanmaların olduğunu duyduğunu dile getirdi. Ban, ‘‘Bu saldırıyı yapanlar ortaya çıkarılmalı ve işledikleri suçtan dolayı da sorumlu tutulmalılar’’ dedi.

 

Açıklamada, Genel Sekreter’in muhalifler arasındaki diyalogu desteklemek için Hükümetler arası Kalkınma Kurumu ( IGAD) bakanlarının bşlattığı girişimi desteklediği belirtildi. Ban, Güney Sudanlı liderlerden herbir Güney Sudanlı’nın yaşam hakkının olduğu gerçeğine bağlı kalarak sorumluluklarını yerine getirmelerini istedi. Ülkenin geleceğini ve bağımsızlığını tehlikeye atmanın ihanet olacağını belirten Ban, Güney Sudan’ı kaosa sürüklenmemesi için liderlerin ellerinden gelen herşeyi yapmaları gerektiğini vurguladı.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.